
Profesjonalny ekspres do kawy to urządzenie niezbędne w wielu lokalach gastronomicznych. To właśnie dzięki niemu można sprawnie serwować różnorodne napoje kawowe, które przyciągają klientów spragnionych niesamowitych doznań smakowych. W miejscach takich jak kawiarnie czy restauracje jakość podawanej kawy ma szczególne znaczenie, bowiem nasi goście oczekują, że za każdym razem będzie ona smakować jak w prawdziwej włoskiej "ristorante".
Trzeba mieć również na uwadze to, że ekspres do kawy do kawiarni może też mieć spory wpływ na prowadzenie biznesu. Wydajne urządzenie pozwoli szybko zaparzyć aromatyczne espresso albo cappuccino, a tym samym - nawet w godzinach szczytu nie trzeba zbyt długo oczekiwać na zamówienie. A zatem - jaki ekspres do kawiarni wybrać? Sprawdź nasz poradnik i poznaj modele, które doskonale sprawdzą się zarówno w dużej, jak i małej kawiarni czy innym lokalu gastronomicznym.
Profesjonalny ekspres do kawiarni - jaki wybrać?
Gastronomia to bardzo wymagająca branża, a wybór odpowiedniego sprzętu może bardzo pozytywnie wpłynąć nie tylko na jakość serwowanych napojów i potraw, ale dodatkowo też komfort pracy i - co oczywiste - zadowolenie gości. Ekspres to serce każdej kawiarni. Dzięki niemu barista może przygotować wybrany napój kawowy i w pełni kontrolować najważniejsze parametry, jak chociażby temperatura wody czy ciśnienie.
Wybór odpowiedniego ekspresu do kawiarni może być dla wielu sporym wyzwaniem. Warto zatem zainwestować w sprawdzone rozwiązania, czyli ekspresy kolbowe. Cieszą się one dużą renomą wśród osób, dla których parzenie kawy to nie tylko praca, ale też ogromna pasja. Oto najważniejsze kryteria, na jakie trzeba zwrócić uwagę, kiedy poszukujemy wydajnego, niezawodnego i nowoczesnego ekspresu do kawiarni i restauracji.
- Liczba grup zaparzających - to właśnie od niej zależeć będzie to, ile kaw zaparzymy za jednym razem. W małej gastronomii spokojnie sprawdzą się urządzenia jednogrupowe, jednak w większych lokalach dwu- albo trzygrupowe ekspresy kolbowe to standard. To w nich umieszczane są specjalne kolby ze zmieloną aromatyczną kawą. Liczba grup może znacznie wpłynąć na czas, jaki jest potrzebny do przygotowania kawy, a tym samym - zrealizowania zamówienia.
- Dysza do spieniania mleka - warto sprawdzić, czy urządzenie wyposażony jest w ten element (często można go dokupić osobno). Dzięki niemu można szybko i łatwo spienić mleko, a co za tym idzie - przyrządzić różnorodne kawy mleczne, jak latte, macchiato, cappuccino.
- Design urządzenia - wygląd ekspresu i materiał wykonania są ważne z przynajmniej kilku powodów. Jak już zostało wspomniane, ekspres to serce kawiarni, dlatego powinien się prezentować profesjonalnie. Wysokiej jakości materiały - jak chociażby stal albo aluminium - mają też fundamentalne znaczenie dla utrzymania sprzętu w czystości i jego odporności na użytkowanie.
- Intuicyjna obsługa - warto dobrać profesjonalny ekspres, który będzie intuicyjny w obsłudze. To znacznie ułatwi pracę baristów, dlatego czytelny panel może okazać się bardzo pomocną opcją.
- Kontrola parametrów parzenia kawy - każdy, kto zajmuje się sztuką przyrządzania kawy, doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że różne jej rodzaje wymagają nieco innych parametrów. Właśnie dlatego ważne jest, aby ekspres pozwalał precyzyjnie ustawić temperaturę wody, czas ekstrakcji albo ciśnienie.
Ekspres do małej kawiarni - kolbowy czy automatyczny?
W małej kawiarni możemy oczywiście zainwestować w dobrej jakości urządzenie kolbowe - najlepiej sprawdzi się jedno- albo dwugrupowy ekspres. Pozwoli nam szybko zaparzyć wyraziste espresso, które potem stanie się podstawą dla wielu kaw mlecznych. Z tego powodu warto zatem zadbać o to, aby był wyposażony w dyszę parową do spieniania i jednocześnie podgrzewania mleka.
Innym dobrym rozwiązaniem może być ekspres automatyczny. Z jego pomocą (naciskając odpowiedni przycisk) wyczarujemy wiele popularnych kaw. Tutaj również musimy zwrócić uwagę na kilka podstawowych parametrów tego urządzenia, a mianowicie:
- wielkość zbiornika na wodę,
- rodzaje kaw, jakie oferuje urządzenie (standardowo są to te napoje, które najczęściej znajdziemy w ofercie wielu popularnych restauracji i kawiarni),
- możliwość ustawienia własnych napojów kawowych - przyda się, kiedy chcemy przygotować coś specjalnego, co wyróżni naszą ofertę,
- wbudowany młynek do kawy, który pozwoli szybki zmielić odpowiednią ilość ziaren.
Jest jeszcze jedna rzecz, na jaką musimy zwrócić uwagę, gdy chcemy kupić automatyczny ekspres gastronomiczny, a mianowicie jego wydajność. Warto zainwestować w profesjonalny ekspres, który pozwoli nam przygotować około 100 filiżanek różnych kaw w ciągu dnia. To optymalne rozwiązanie w niewielkich lokalach, gdzie goście będą mieli do dyspozycji również inne napoje.
O czym jeszcze warto pamiętać przy zakupie ekspresu do kawiarni?
Przy wyborze profesjonalnego ekspresu do kawiarni, warto również uwzględnić inne sprzęty, jakie będą nam potrzebne do przygotowania dobrej kawy. W przypadku, gdy decydujemy się na profesjonalne ekspresy do kawy kolbowe, niezbędny będzie nam też wydajny młynek do kawy, a także akcesoria:
- tampery do ubijania zmielonych ziaren w kolbie;
- wybijaki do fusów,
- lodówka na mleko,
- podgrzewacz do filiżanek.
Dzięki nim proces parzenia kawy będzie przebiegać jeszcze sprawniej, a barista może w pełni wykorzystać swoje umiejętności i zapewnić najwyższą jakość serwowanej kawy.