• Kategorie
  • Szukaj
  • Piece konwekcyjno-parowe

Piece konwekcyjno-parowe stanowią niezbędne wyposażenie każdej profesjonalnej kuchni, pozwalając na najwyższą jakość przygotowywanych potraw. W naszym sklepie internetowym można znaleźć sprzęt najwyższej jakości od renomowanych marek, między innymi UNOX, Stalgast czy FM Industrial. Takie piece konwekcyjno-parowe zostały wykonane z trwałych i odpornych na użytkowanie materiałów, co gwarantuje ich niezawodne działanie. Wspomniane urządzenia z pewnością będą niezawodną pomocą dla każdego kucharza, który ceni sobie wygodę w czasie przygotowywania potraw, a jednocześnie zachowanie ich wspaniałego smaku, aromatu i wszelkich wartości.

Wspomniany sprzęt gastronomiczny pozwala nam między innymi na gotowanie, blanszowanie, pieczenie, smażenie, grillowanie, a także podgrzewanie potraw. Cechuje go prosta obsługa, jak i możliwość obróbki termicznej z wykorzystaniem znacznie mniejszej ilości tłuszczu. To wszystko bardzo pozytywnie wpływa na efekt końcowy - potrawy nie tylko wyjątkowo smakują, ale dodatkowo są też znacznie zdrowsze. Sprawdź szeroki wybór pieców i już dziś kup profesjonalne wyposażenie gastronomii. Inwestycja w dobry sprzęt szybko się zwraca, dlatego warto wyposażyć kuchnię w nowoczesny, wielofunkcyjny piec, który znacznie podniesie standardy pracy.

Piece konwekcyjno-parowe oraz ich zastosowanie

Piece konwekcyjno-parowe cieszą się coraz większą popularnością nie tylko w takich miejscach, jak hotele czy restauracje, ale także w naszych prywatnych domach. Wynika to w dużej mierze z ich niezwykłych funkcji. Urządzenia łączą w sobie bowiem dwie bardzo cenione techniki obróbki termicznej żywności. Pierwszą jest konwekcja, czyli cyrkulacja gorącego powietrza, zaś drugą obróbka produktów za pomocą pary. W ten sposób w piecach konwekcyjno-parowych możliwe jest między innymi gotowanie, podgrzewanie potraw, pieczenie albo smażenie. Trzeba podkreślić, że przygotowane w taki sposób danie zachowują wszystkie swoje właściwości smakowe, są niezwykle apetyczne i zachowują idealną wilgotność. Ma to ogromne znaczenie głównie wtedy, kiedy chcemy przyrządzić idealne mięsa bądź ryby. Jest to możliwe, ponieważ do komory cały czas wprowadzana jest wilgoć, co zapobiega wysuszaniu dania.

Piece konwekcyjno-parowe znajdują swoje zastosowanie w bardzo wielu miejscach. Możemy je spotkać między innymi w barach, restauracjach, stołówkach, firmach cateringowych, hotelowych kuchniach, a nawet marketach. Kucharze bardzo chętnie sięgają po tak wielozadaniowe urządzenia, ponieważ pozwalają stosować niemal wszystkie popularne metody obróbki termicznej. Dzięki piecom konwekcyjno-parowym możliwe jest między innymi smażenie, gotowanie, pieczenie, grillowanie, przygotowanie potraw na parze, duszenie, czy obróbka w niskich temperaturach, co cieszy się popularnością głównie w metodach wykorzystywanych w kuchni molekularnej.

Dlaczego warto postawić na piece konwekcyjno-parowe?

W każdym szanującym się lokalu gastronomicznym bardzo ważne jest to, aby potrawy zawsze smakowały idealnie. Ogromną rolę odgrywa zatem to, w jaki sposób zostają przyrządzone. Z perspektywy gości ważną rolę pełni także czas oczekiwania. Nikt nie chce przecież czekać długi okres czasu na zamówione mięso czy ulubioną rybę. Obecnie, nie tylko ze względów ekonomicznych, restauratorzy oraz kucharze coraz częściej wybierają takie urządzenia, które mogą pełnić kilka funkcji. Piece konwekcyjno-parowe sprawdzają się tu doskonale. Jakie są ich najważniejsze zalety, decydujące o szybko rosnącym uznaniu w branży? Po pierwsze, bez względu na to, jakie potrawy chcemy przygotować i w jakiej ilości, za każdym razem możemy liczyć na to, że obróbka przeprowadzona zostanie idealnie. Dania zachowają wszystkie swoje cenne składniki, zapach, smak i wygląd. Jak wiadomo, jemy też oczami, dlatego estetyka dania ma często kluczowe znaczenie dla prestiżu całego lokalu.

Piece konwekcyjno-parowe dają nam możliwość przygotowania różnorodnych potraw, w zależności od tego, co chcemy wprowadzić do naszego lokalu. W przypadku wielu ryb czy dań bazujących na warzywach, świetnie sprawdzi się gotowanie na parze, które jest bardzo delikatne i zachowuje strukturę produktów spożywczych. Do przyrządzania mięs możemy za to wykorzystać obróbkę łączoną. Piece konwekcyjno-parowe pomogą nam też utrzymać potrawy w odpowiedniej temperaturze, co będzie bardzo przydatne, kiedy organizujemy duże imprezy, gdzie potrawy są serwowane w określonym czasie.

Piec konwekcyjno-parowy: do czego służy?

W dużym skrócie można powiedzieć, że piec konwekcyjno-parowy to zaawansowane urządzenie, które służy do przyrządzania potraw z wykorzystaniem różnych technik obróbki termicznej. Takie rozwiązanie znacznie ułatwia pracę w kuchni i pozwala przygotować dania w szybszym czasie.  Jeżeli zastanawiasz się, dlaczego piec konwekcyjno-parowy jest dobrym rozwiązaniem, to zwróć uwagę, jak wiele tradycyjnych urządzeń jest on w stanie zastąpić. Nie ma już potrzeby kupowania osobnych urządzeń do gotowania na parze, piekarników czy specjalnych kuchenek. Piece konwekcyjno-parowe to rozwiązanie zaprojektowane z myślą o lokalach, gdzie stawia się na uniwersalne rozwiązania w zakresie gotowania, smażenia czy pieczenia.

Piece konwekcyjno-parowe to niezwykle wszechstronne urządzenia, które powinny się znaleźć w każdej profesjonalnej gastronomii. Ich wykorzystanie pozwala na stosowanie różnorodnych technik obróbki termicznej, a tym samym znacznie skraca czas przyrządzania potraw, co ma ogromne znaczenie przede wszystkim wtedy, kiedy musimy piec lub gotować dla dużej ilości gości. Jak wiadomo, w niemal każdym lokalu gastronomicznym jest to praktycznie codzienność, dlatego odpowiednio dopasowany piec konwekcyjno-parowy z pewnością ułatwi pracę szefom kuchni, a do tego pozwoli znacznie poszerzyć zakres proponowanych w menu dań. W ofercie sklepu Termosy.com.pl można znaleźć piece konwekcyjno-parowe od renomowanych producentów. Bogaty wybór pozwala dopasować je do specyfiki praktycznie każdego miejsca - od niewielkiej gastronomii, przez stołówki, aż po hotelowe kuchnie, gdzie standard obsługi ma ogromne znaczenie.

Postaw na niezawodne piece konwekcyjno-parowe z naszej oferty

U nas dostępne są piece konwekcyjno-parowe od renomowanych producentów. Dzięki temu masz pewność, że urządzenia są solidne, trwałe i odporne na użytkowanie. Sprawdź asortyment i wybierz modele idealnie dopasowany do specyfiki swojego lokalu. Znajdziesz tutaj między innymi piece konwekcyjno-parowe marki Stalgast, która jest numerem jeden w branży gastronomicznej.  Urządzenia zostały wykonane z trwałych i odpornych na uszkodzenia materiałów. Pozwala nam to nie tylko zachować ich estetyczny wygląd, ale dodatkowo też ułatwia czyszczenie i wszelkie działania związane z ich konserwacją. W piecach można łatwo ustawić pożądaną temperaturę lub wilgotność, aby gotowanie było jeszcze łatwiejsze niż ma to miejsce w przypadku wykorzystania innych, tradycyjnych urządzeń. W ofercie znajdziesz także specjalne podstawki pod piece konwekcyjno-parowe, co da możliwość korzystania z nich w bezpieczny sposób, a dodatkowo ułatwi organizację przestrzeni w zapleczu kuchennym.

  • Opinie naszych klientów
 
termosy.com.pl Reviews with ekomi-pl.com