• Kategorie
  • Szukaj
  • Zamrażarki szokowe

Zamrażarki szokowe (inaczej określane również jako szokówki gastronomiczne) to urządzenia chłodnicze przeznaczone do bardzo szybkiego obniżania temperatury różnych produktów spożywczych. Stanowią one niezbędne wyposażenie zaplecza kuchennego w wielu restauracjach, barach, a także innych miejscach, w których przechowuje się jedzenie w niskich temperaturach.

W ofercie sklepu Termosy.com.pl znajdziesz zamrażarki szokowe znanego i cenionego na rynku producenta urządzeń i akcesoriów do gastronomii - Stalgast. Wielość dostępnych modeli sprawia, że bez trudu dopasujesz je do przestrzeni własnej kuchni.

Zamrażarki szokowe - jak działają?

Zamrażarki szokowe zostały skonstruowane z myślą o niezwykle szybkim schładzaniu bądź zamrażaniu jedzenia. Takie gwałtowne obniżenie temperatury pozwala zachować wszystkie właściwości produktów, jak smak, wygląd czy konsystencja. Dzięki temu po rozmrożeniu wciąż wyglądają niezwykle apetycznie. Zamrażarki szokowe pozwalają nam nie tylko szybko zamrozić konkretne produkty, ale także chronią przed ryzykiem rozmnażania się szkodliwych dla naszego zdrowia bakterii.

Takie urządzenia z powodzeniem mogą być używane w dużych restauracjach, jak i niewielkich lokalach. Szokówki gastronomiczne doskonale sprawdzą się na przykład w piekarniach, cukierniach, czy firmach zajmujących się cateringiem.

Zamrażarki szokowe - szybkie zamrażanie, łatwiejsza praca

Jak już zostało wspomniane, szokówki gastronomiczne znajdują zastosowanie w wielu lokalach gastronomicznych, bez względu na ich wielkość. To przede wszystkim znacznie łatwiejsza i bardziej wydajna praca w tej wymagającej branży, jaką jest gastronomia. Jakie zalety posiada wspomniane urządzenie, jeżeli chodzi o prowadzenie biznesu? Po pierwsze dzięki zamrażarkom szokowym możemy przygotować potrawy z wyprzedzeniem, a potem bezpiecznie je zamrozić, bez ryzyka utraty ich smaku czy wartości odżywczych.

Pomoże to skrócić czas oczekiwania na wydanie posiłku, a także uniknąć sytuacji, kiedy dania zabraknie w menu. Takie rozwiązanie z całą pewnością docenią nie tylko kucharze, ale również goście odwiedzający lokal. Jest to również idealne rozwiązanie, aby zniwelować problem marnowania żywności.