Odpowiednie wyposażenie małego lokalu gastronomicznego może być sporym wyzwaniem. Wpływ na to mają przede wszystkim niewielka przestrzeń, a także ograniczenia związane z budżetem. To właśnie z tego powodu dobrze jest zainwestować w wielofunkcyjne urządzenia gastronomiczne, które nie tylko przyspieszą codzienną pracę, ale dodatkowo też sprawią, że będzie ona znacznie łatwiejsza. Bardzo dobrym przykładem takiego sprzętu jest piec konwekcyjno-parowy. Pozwala on bowiem na profesjonalną obróbkę żywności z zachowaniem jej wszystkich wartości. Dodatkowo jest niezwykle wszechstronny, energooszczędny i z jego pomocą można przyrządzać wiele popularnych potraw z kuchni z niemal całego świata.

W poniższym wpisie przedstawiamy, jaki piec konwekcyjno-parowy do małej gastronomii warto wybrać, aby znacząco pomógł nam w prowadzeniu biznesu. Sprawdź koniecznie szczegóły i zakup sprzęt zaprojektowany z myślą o pracy w niewielkim lokalu gastronomicznym.

Zalety pieca konwekcyjno-parowego w małej gastronomii?

Na początku warto zastanowić się nad tym, dlaczego zakup pieca konwekcyjno-parowego do małego lokalu gastronomicznego to dobra inwestycja. Powodów jest co najmniej kilka. Przede wszystkim wymienione urządzenie spokojnie pozwoli nam zastąpić kilka innych urządzeń, jakie są wręcz niezbędne w tego typu miejscach - frytkownicę, płytę grillową czy piekarnik. W takim piecu bez trudu przyrządzimy mięsa, ryby, warzywa i wiele, wiele innych potraw. Ta wielofunkcyjność przekłada się na dwie kolejne zalety - a mianowicie oszczędność miejsca w zapleczu kuchennych, a także pieniędzy, jakie musimy zainwestować w profesjonalny sprzęt do małej gastronomii.

Warto pamiętać też o tym, że taki piec jest bardzo energooszczędny, dlatego jego używanie z pewnością pozytywnie wpłynie na obniżenie rachunków. Co jeszcze decyduje o tym, że piec konwekcyjno-parowy powinien się znaleźć w małej gastronomii? To oczywiście niesamowity smak i wygląd potraw, jakie możemy przygotować z jego użyciem. Trzeba wiedzieć, że dania z takiego pieca zawsze smakują idealnie, zachowują swoją konsystencję, a zapachy i smaki nie mieszają się, dlatego za jednym razem możemy przygotować aromatyczne mięso, jak też dania wegetariańskie.

Jaki piec konwekcyjno-parowy do małej gastronomii?

Wybierając piec konwekcyjno parowy do małej gastronomii, warto wcześniej przeanalizować kilka kluczowych rzeczy. Musimy wziąć pod uwagę między innymi wielkość zaplecza kuchennego lub innego miejsca, w jakim będzie stał piec. Bardzo ważne jest to, aby dostęp do urządzenia nie był ograniczony, a korzystanie z niego nie wpływało negatywnie na ogólny komfort pracy. Jest to również istotne ze względów bezpieczeństwa. Kolejna sprawa dotyczy tego, jakie dania będziemy najczęściej przyrządzać w piecu oraz jak często będzie on używany. W tym celu warto przeanalizować na przykład ilość gości w lokalu.

Od wielkości pieca zależy to, ile pojemników GN (i jakiej wielkości) będzie można do niego zmieścić. To z kolei będzie miało przełożenie na to, ile potraw za jednym razem uda nam się przygotować.

Decydując się na piec konwekcyjno-parowy do małej gastronomii, musimy mieć także na uwadze źródło zasilania. W jednym lokalu lepsze okażą się modele elektroniczne, zaś w innym - gazowe. Dodatkowo możemy także zastanowić się nad tym, czy wygodniejszy w obsłudze będzie dla nas piec sterowany manualnie czy może dotykowo.

Jeżeli chodzi o koszty, to pamiętajmy, że piece gazowe są droższe, ale tańsza jest ich eksploatacja. W przypadku pieca elektrycznego jest natomiast odwrotnie. Piece konwekcyjno-parowe to w każym przypadku opłacalna inwestycja, która z pewnością pomoże nam rozkręcić nasz biznes.