Każdy lokal gastronomiczny - bez względu na swoją wielkość, czy rodzaj kuchni, w jakiej się specjalizuje - aby mógł sprawnie funkcjonować, potrzebuje doświadczonego personelu, który zajmuje się między innymi przygotowywaniem potraw, przyjmowaniem i wydawaniem zamówień, szeroko pojmowaną obsługą klienta, a także utrzymaniem porządku. Nie można również zapominać o osobach zarządzających pracownikami lub zajmujących się działaniami promocyjnymi restauracji, baru albo kawiarni.

Do najważniejszych stanowiska pracy w gastronomii należą na przykład: szef kuchni, kucharz, kelner, barman tudzież barista. To właśnie oni dbają o zadowolenie klientów i sprawiają, że dane miejsce uważane jest za jedyne w swoim rodzaju. Poniżej przedstawiamy opis stanowisk pracy w gastronomii - ich charakterystykę, zakres obowiązków oraz rolę w tej wymagającej branży, jaką niewątpliwie jest gastronomia.

Opis stanowisk pracy w gastronomii

Lokal gastronomiczny można porównać do maszyny, gdzie każdy (nawet najmniejszy) element jest niezbędny do tego, aby mogła ona sprawnie działać. Nie inaczej jest w restauracjach, kawiarniach, cukierniach, czy też barach. Również tam każdy pracownik odpowiedzialny jest za coś innego, a do tego wyróżnia się swoimi cechami. W gastronomii ogromne znaczenie mają bowiem takie umiejętności, jak dobra organizacja pracy, zespołowe działanie, doskonałe umiejętności interpersonalne, odporność na stres, a często także umiejętności przywódcze. Oto opis stanowisk pracy w gastronomii - dowiedz się więcej o osobach, bez których nie może istnieć żadna restauracja (nawet ta serwująca szybkie dania na wynos).

Szef kuchni

Jest on odpowiedzialny za przygotowanie potraw zgodnie z najwyższymi standardami. To właśnie on bardzo często odpowiada za tworzenie menu i sprawia, że dany lokal jest znany z wyjątkowych potraw. Warto wiedzieć, że szef kuchni odpowiada nie tylko za przygotowanie posiłków, ale także zarządzanie zespołem kuchennym. Oprócz szerokiej wiedzy związanej ze sztuką kulinarną, wymagane są od niego także umiejętności komunikacyjne, kreatywność i wysoka kultura osobista.

Szef kuchni odpowiada za warunki panujące w kuchni, rozdziela obowiązki młodszym kucharzom i pilnuje, aby najlepiej wykonywali swoje obowiązki.

Kucharz

Praca kucharza stanowi podstawę funkcjonowania każdego lokalu gastronomicznego. Bardzo często to właśnie jego wymienia się jako najważniejszego z pracowników restauracji. Odpowiada głównie za przygotowywanie dań, ale dodatkowo też kontrolowanie zapasów w kuchni i utrzymanie standardów sanitarnych.

Pomoc kuchenna

Pomoc kuchenna to osoba, która jest ogromnym wsparciem dla osób pracujących na stanowisku kucharza. Do zakresu jej obowiązków należy między innymi: obieranie warzyw i owoców, które następnie używane są do przyrządzania potraw, zmywanie naczyń czy utrzymanie czystości. Bardzo często na tym stanowisku pracują osoby, które później chcą awansować na prawdziwych kucharzy, dlatego na początku zbierają konieczne doświadczenie i uczą się tego, jak wygląda praca w profesjonalnej kuchni.

Warunki pracy osób zatrudnionych na stanowisku pomocy kuchennej bardzo często uzależnione są od wyposażenia zmywalni. Wysokiej jakości zmywarki gastronomiczne pozwalają na niezwykle dokładne mycie i wyparzanie m.in. sztućców, zastawy stołowej, garnków czy patelni. Ma to ogromne znaczenie głównie w godzinach szczytu, kiedy kelnerzy muszą szybko podawać dania i nie mogą zbyt długo czekać na czyste talerze.

Kelner

Obsługa kelnerska ma bardzo duże znaczenie także ze względu na wizerunek danego lokalu. Trzeba mieć bowiem na uwadze, że to właśnie kelnerzy mają największy kontakt z gości - odpowiadają między innymi za przyjmowanie zamówień, podawanie posiłków dla gości czy obsługę kasy fiskalnej. To bardzo ważne stanowisko pracy w restauracji, wymagające między innymi wysokiej kultury osobistej, łatwej komunikacji z ludźmi oraz umiejętności pracy w zespole. Rola kelnera często przesądza o tym, czy goście zechcą ponownie wrócić do danego miejsca.

Manager restauracji

Manager restauracji jest odpowiedzialny za nadzorowanie pracy personelu restauracji, zarządzanie lokalem, a także zadowolenie gości. W wielu miejscach ważną funkcję pełni także kierownik sali, który także sprawuje nadzór nad zespołem pracowników - głównie kelnerów. Do obowiązków kierownika należy przede wszystkim dbanie o prawidłową komunikację pomiędzy kuchnią a salą. Manager często też rozlicza pracowników z wykonanej pracy i ocenia jej jakość.

Sommelier, barmani i bariści

Wiele lokali gastronomicznych - w celu zapewnienia najwyższej jakości obsługi - często decyduje się na zatrudnienie dodatkowych ekspertów, którzy zajmują się serwowaniem koktajli, kawy, albo doradzaniem w wyborze odpowiedniego trunku. Barista to osoba zajmująca się przyrządzaniem różnorodnych specjałów kawowych, barman odpowiada z przygotowywanie napojów alkoholowych , a sommelier pomaga gościom dopasować wino do potraw zgodnie z zasadami savoir vivre.