Przechowywanie produktów spożywczych w niskich temperaturach pozwala przedłużyć ich przydatność do spożycia, a także zachować estetyczny wygląd oraz walory smakowe. Ma to duże znaczenie przede wszystkim w gastronomii, gdzie gromadzi się nie tylko duże ilości zapasów (jak chociażby ryby, mięsa czy mrożonki), ale też gotowych potraw. Właśnie z tego powodu często możemy tam znaleźć specjalistyczne urządzenia, dzięki którym możliwe jest bardzo szybkie obniżenie temperatury dań i nie tylko. Należą do nich przede wszystkim zamrażarki szokowe - niezbędnik w wielu restauracjach, barach albo firmach cateringowych.

Szybkie zamrażanie szokowe to popularna technika. Można dzięki niej - jak już zostało wspomniane - szybko schłodzić żywność, co pozwala na znaczną oszczędność czasu i znacznie ułatwia pracę w profesjonalnej kuchni. Na czym dokładnie polega proces schładzania szokowego, jakie ma zalety i dlaczego jest tak chętnie wykorzystywany? O tym wszystkim poniżej.

Zamrażanie szokowe - czym jest ta technologia?

Zamrażanie szokowe to często stosowana w gastronomii metoda, która polega na szybkim obniżeniu temperatury różnych produktów (na przykład pieczywa albo gotowych dań). Do mrożenia szokowego wykorzystuje się specjalne urządzenia, jakimi są zamrażarki szokowe (inaczej określane jako szokówki).

Sam proces zamrażania szokowego posiada wiele zalet, co decyduje o jego popularności. Przede wszystkim pozwoli nam zachować na dłużej świeżość artykułów spożywczych, jednak to nie wszystkie mocne strony takiego rozwiązania. Gwałtowne obniżenie temperatury (nawet do -40°C) pozwala dodatkowo zachować strukturę, smak, właściwości odżywcze i pierwotny wygląd produktów. Jak wiadomo, w gastronomii niezwykle ważne jest to, aby żywność była nie tylko zawsze świeża, ale też apetycznie wyglądała. Taki proces sprawia też, że na produktach spożywczych nie tworzą się kryształki lodu. Metoda często wykorzystywana jest na przykład do przedłużenia świeżości pieczywa, które po rozmrożeniu nie traci swojej jakości.

Zalety schładzania szokowego w profesjonalnej kuchni

W branży gastronomicznej bardzo ważne jest to, aby serwować posiłki, które zachwycają nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Szybkie zamrażanie szokowe pozwala zachować smak produktów i nie wpływa negatywnie na ich wygląd albo konsystencję.

Zapobiega to szybkiemu psuciu się żywności i pozwala wydłużyć okres przydatności do spożycia. Dzięki temu można obniżyć koszty z prowadzonego biznesu poprzez znaczne ograniczenie wyrzucanej żywności oraz racjonalne tworzenie zapasów. Możliwość zakupu większej ilości najczęściej używanych produktów i ich szybkie zamrożenie sprawia, że wszystkie niezbędne składniki będziemy mieć zawsze pod ręką. To bardzo ważne głównie w godzinach szczytu (na przykład okresie letnim), gdy kucharze mają zawsze pełne ręce roboty, a dania muszą być przygotowane z należytą starannością. Podsumowując, szokówka gastronomiczne spełnia następujące funkcje:

  • pozwala na szybkie zamrażanie żywności, zachowując jej walory smakowe, wygląd i konsystencję;
  • zapobiega szybkiemu psuci się żywności, a co za tym idzie - restauratorzy mogą znacznie ograniczyć straty;
  • daje możliwość tworzenia zapasów, aby wszystkie niezbędne składniki znajdowały się zawsze pod ręką kucharza.

Schładzanie szokowe jest też niezwykle przydatne, kiedy chcemy przygotować gotowe dania z wyprzedzeniem. Dzięki temu goście nie muszą długo oczekiwać na podanie zamówienie, gdyż potrawę wystarczy tylko podgrzać, a jej smak i wygląd będą za każdym razem idealne.

Zasada działania zamrażarki szokowej

Zamrażarki szokowe to niezbędne wyposażenie gastronomii. Wykorzystuje ona niskie temperatury oraz szybki obieg powietrza, aby schłodzić potrawy w bardzo krótkim czasie. Takie szybkie chłodzenie pozwala zachować wszelkie walory produktu, dlatego po odpowiedniej obróbce termicznej znów smakuje jak świeżo przyrządzony.

Takie urządzenia mogą się różnić między sobą między pojemnością, a wiele modeli dostosowanych jest do tego, aby przechowywać żywność w specjalnych pojemnikach GN, co jeszcze bardziej ułatwia proces zarządzania zapasami.