HoReCa to skrót, który dla wielu może brzmieć tajemniczo, jednak z całą pewnością znany będzie każdemu, kto pracuje w branży hotelarskiej i gastronomicznej. Warto podkreślić, że to właśnie w takich miejscach, jak hotele, restauracje, bary albo food trucki młodzi ludzie często poszukują swojego pierwszego zatrudnienia. Z tego powodu dobrze jest posiadać podstawową wiedzę dotyczącą branży HoReCa - tego, czym się zajmuje, kiedy powstała i z jakich powodów, a także czego dokładnie dotyczy sam skrót.

Poniżej przyjrzymy się bliżej najważniejszym zagadnieniom związanym z sektorem hotelarskim i gastronomicznym. Sprawdź, co jest kluczowe w tych branżach, jakie powinno być wyposażenie gastronomii oraz co warto wiedzieć, jeżeli decydujesz się na pracę w lokalach, które specjalizują się w żywieniu albo zakwaterowaniu.

Czym jest HoReCa i co oznacza ten skrót?

Zacznijmy od tego, co oznacza skrót HoReCa. Otóż odnosi się on do angielskich słów Hotel, Restaurant, Catering/Cafe. Już samo to może wskazywać, co będzie stanowić centrum zainteresowania. Sektor ten obejmuje bowiem wszelkie zagadnienia związane z gastronomią i hotelarstwem - między innymi to, jak wygląda praca, jaka odzież powinna być noszona w gastronomii, czy jakie sprzęty oraz akcesoria będą tam niezbędne. Obecnie nazwa używana jest w odniesieniu do całej branży hotelarsko-gastronomicznej.

Określenia HoReCa po raz pierwszy oficjalnie użyto w 1949 roku w Zurychu, gdzie został założony Międzynarodowy Związek Krajowych Organizacji Hotelarskich, Restauracyjnych i Kawiarnianych. Jego celem była przede wszystkim ochrona praw pracowników, którzy zatrudnieni byli w branży gastronomicznej i hotelarskiej.

Współcześnie HoReCa to określenie, które dotyczy znacznie szerszego pola tematów: środków czystości, sprzętów, BHP, tekstyliów, jak też osób zajmujących się ich produkcją.

HoReCa - zakres usług

Branża HoReCa odgrywa bardzo ważną rolę w gospodarce. Ma też istotny wpływ na rozwój turystyki czy kultury, bowiem to właśnie turyści najczęściej poszukują tanich hoteli albo miejsc, gdzie mogą dobrze zjeść. Obejmuje ona zatem różnorodne formy działalności, do których zaliczyć można przede wszystkim:

  • hotele, pensjonaty i obiekty noclegowe, które oferują nie tylko zakwaterowanie, ale i szereg innych usług - SPA, restauracje, centra konferencyjne albo organizację wydarzeń;
  • restauracje - oferują one różnorodne menu - od tradycyjnych do wyszukanych potraw. W takich miejscach kluczowe znaczenie mają oczywiście jakość jedzenia, ale też obsługa oraz atmosfera, które przyciągają klientów;
  • kawiarnie i bary - takie lokale oferują najczęściej ciepłe i zimne napoje, przekąski oraz lekkie dania. Najczęściej stają się miejscem spotkań towarzyskich;
  • firmy cateringowe, zajmujące się dostarczaniem jedzenia na różnego rodzaju wydarzenia. Obecnie coraz większe znaczenie mają firmy zajmujące się cateringiem, który każdego dnia dostarczany jest pod drzwi klientów.

Sektor HoReCa jest jednym z największych pracodawców w wielu krajach, oferując zatrudnienie na różnych stanowiskach - od kucharzy i kelnerów, aż po osoby zajmujące się zarządzaniem albo marketingiem.

Sprzęty i akcesoria niezbędne w branży HoReCa

Zakres usług świadczonych przez sektor gastronomiczny i hotelarski jest bardzo szeroki. W dużej mierze skupia się one jednak na przyrządzeniu oraz serwowaniu różnorodnych potraw, dlatego każdy z lokali gastronomicznych powinien być wyposażony w odpowiednie urządzenia, jak i niezbędne akcesoria. Dzięki nim można nie tylko szybko przyrządzać potrawy, ale też zachować wysokie standardy higieny i dostosować dane miejsce do zmieniających się potrzeb. Każde przedsiębiorstwo - w zależności od prowadzonej działalności oraz indywidualnych potrzeb - powinno się zaopatrzyć w inny zestaw urządzeń.

W wielu restauracjach czy firmach cateringowych podstawą, aby zastawa stołowa była zawsze idealnie czysta, będą oczywiście zmywarki gastronomiczne. Dzięki nim nawet w godzinach szczytu nie zabraknie nam czystych naczyń, a profesjonalne maszyny czyszczące zapewniają zachowanie najwyższych standardów higieny. Dodatkowo, są znacznie bardziej wydajne i ekonomiczne niż ręczne zmywanie. Kolejna kwestia dotyczy tego, w jakich warunkach powinny być przechowywane produkty spożywcze. Wiele z nich, jak mięsa, ryby albo owoce morza, wymagają specjalnych temperatur, aby zachować swoją świeżość i przydatność do spożycia. To sprawia, że wiele miejsc pracy powinno być wyposażone w wysokiej klasy urządzenia chłodnicze. Wśród nich wskazać należy stoły chłodnicze oraz zamrażarki gastronomiczne. Pozwalają one na przechowywanie produktów w optymalnych warunkach, co pozwala też znacznie ograniczyć straty żywności.

Ważnym elementem wyposażenia magazynu albo zaplecza kuchennego będą także meble gastronomiczne. Powinny to być stabilne konstrukcje, wykonane z trwałych i odpornych na korozję materiałów. Zaliczamy do nich na przykład stoły gastronomiczne, które są dodatkową powierzchnią do przyrządzania posiłków albo obróbki mechanicznej żywności. Można też na nich trzymać niezbędne akcesoria, które chcemy mieć zawsze pod ręką.

Branża HoReCa w Polsce

Branża HoReCa cały czas się rozwija, dlatego wielu restauratorów oraz hotelarzy wciąż musi poszukiwać nowych rozwiązań, aby dotrzeć do nowego grona klientów. Szczególnie trudny był tutaj okres wybuchu pandemii COVID-19, kiedy to z powodu ograniczeń wiele małych i średnich lokali zostało po prostu zamkniętych.

Ważnym zagadnieniem związanym z omawianym tematem są także warunki pracy w gastronomii oraz hotelarstwie. Warto raz jeszcze podkreślić, że bardzo często pracują tam młode osoby poniżej 35. roku życia. Pracownicy restauracji to bardzo często studenci, którzy w zawodzie kelnera rozpoczynają swoją karierę zawodową.