W każdym lokalu gastronomicznym bardzo ważne jest utrzymanie czystości na jak najwyższym poziomie. Dotyczy to rzecz jasna nie tylko głównej sali, na której przebywają goście baru czy restauracji, ale również kuchni i wszelkich pozostałych pomieszczeń. Klucz do sukcesu stanowi oczywiście systematyczne sprzątanie oraz przemyślany podział obowiązków wśród pracowników. Każdego dnia pamiętać musimy między innymi o dezynfekcji blatów, umyciu naczyń oraz podłóg, a także bezpiecznym przechowywaniu żywności i produktów spożywczych używanych do gotowania.
W tym celu niezbędne będą nie tylko profesjonalne środki czystości (ręczniki papierowe, płyny, ściereczki tudzież mopy). W lokalach gastronomicznych warto też postawić na specjalistyczne elementy wyposażenia, bowiem to właśnie one znacznie ułatwiają cały proces sprzątania. Sprawdź, o czym warto pamiętać, aby utrzymanie porządku i czystości w gastronomii nie stanowiło problemu.
Czystość w lokalu gastronomicznym - podstawowe zasady organizacji
Gastronomia należy do bardzo wymagających branż. Duże znaczenie ma nie tylko jakość serwowanych potraw, ale i to, w jakich warunkach są one przyrządzane. Załoga restauracji powinna dbać o czystość w lokalu gastronomicznym i higienę nie tylko dlatego, że tak wypada. Podstawą jest bowiem poziom bezpieczeństwa gości oraz klientów, którzy nas odwiedzają. Złe warunki sanitarne mogą bowiem prowadzić do rozwoju bakterii i zarazków. Brak zachowania wysokich standardów sprzyja powstawaniu wielu chorób, którymi możemy się zarazić poprzez między innymi spożywanie nieświeżego i źle przechowywanego jedzenia.
Sprawne sprzątanie to przede wszystkim oszczędność czasu. Na początku warto wyznaczyć osoby odpowiedzialne za konkretne działania. Kolejny krok to lista obowiązków, jakie należy wykonywać każdego dnia. Warto spisać te czynności, które obowiązkowo muszą być wykonywane codziennie. Wśród nich często pojawia się chociażby mycie podłogi, blatów roboczych, garnków, naczyń i wielu akcesoriów. Do tego warto też dodać te obowiązki, które powinny być wykonywane raz w tygodniu i raz w miesiącu. Nie można też zapominać o częstej dezynfekcji rąk, szczególnie kiedy mamy mieć kontakt z żywnością.
Jakich środków używać do sprzątania?
Najlepszym sposobem na pozbycie się z kuchni wielu szkodliwych bakterii są specjalistyczne środki czystości, które powinny stanowić niezbędne wyposażenie każdego lokalu gastronomicznego. Chemia profesjonalna nie tylko skutecznie usuwa tłuste zabrudzenia, ale dodatkowo jest bezpieczna dla czyszczonych powierzchni. Czyste naczynia, blaty, podłoga, szafki, zlewy czy garnki to podstawa. Takie produkty oraz akcesoria niezbędne do utrzymania porządku można znaleźć w sklepie internetowym z wyposażeniem dla gastronomii.
Aby lokal lśnił czystością, warto postawić na środki przeznaczone do stosowania właśnie w branży gastronomicznej. Są one bezpieczne dla czyszczonych powierzchni, nie niszcząc ich i wystarczy zaledwie niewielka ilość, by wyczyścić naprawdę duże powierzchnie.
Praktyczne wyposażenie
Chemia profesjonalna to nie wszystko, aby skutecznie zadbać o czystość w lokalu. W restauracji czy barze warto pamiętać też o różnych sprzętach i innych elementach wyposażenia. Bardzo ważne będzie na przykład wyposażenie zmywalni. Tutaj niezastąpione są chociażby zmywarki przemysłowe. Pozwalają one zachować nie tylko idealną czystość garnków, szklanek czy sztućców, ale także zabijają szkodliwe bakterie. W przypadku zmywarek dostępne są na rynku różne modele, dlatego łatwo je dopasować do potrzeb danego miejsca.
Jeżeli mówimy o zachowaniu czystości i dezynfekcji, warto pamiętać o tym, aby lokal był wyposażony w takie sprzęty, które pozytywnie wpływają na sam proces czyszczenia. Doskonale sprawdzają się tutaj produkty wykonane ze stali nierdzewnej. Nie wymagają specjalnego czyszczenia, a ponadto łatwo usunąć z nich wszelkie zabrudzenia. Warto postawić na przykład na garnki i patelnie gastronomiczne, pojemniki GN czy urządzenia chłodnicze do gastronomii. To właśnie w nich możemy przechowywać żywność w niskich temperaturach, aby zawsze była świeża dla gości bądź klientów, jeżeli mówimy o sklepie spożywczym.
O czystości w lokalu gastronomicznym - podsumowanie
Zachowanie wysokich standardów czystości ma kluczowe znaczenie w każdym lokalu. Ważny jest między innymi podział obowiązków wśród pracowników, ustalenie harmonogramu sprzątania, a także to, aby pamiętać, że do czyszczenia należy używać specjalistycznych środków. Dbanie o porządek powinno być priorytetem w każdym lokalu. Czysty lokal z pewnością poprawi komfort przebywania tam pracowników, a klientów zachęci do ponownego odwiedzenia.
Chyba każdy restaurator zdaje sobie sprawę z tego, że prestiż danego lokalu w dużej mierze uzależniony jest od detali. To właśnie z tego powodu bardzo często z pozoru niewielkie elementy mogą mieć kluczowy wpływ na to, jak jesteśmy odbierani w oczach gości. Koniecznie musimy zadbać o to, aby sala była idealnie czysta. Stoły, krzesła, zastawa - to wszystko świadczy o tym, że dbamy o ich komfort. Nie możemy też zapominać o magazynie czy zapleczu kuchennym. To, w jakich warunkach gotujemy, jest ważne przede wszystkim ze względu na bezpieczeństwo i zdrowie osób odwiedzających dane miejsce.