Czas mrożenia mięsa i ryb zależny jest od kilku czynników. Przede wszystkim musimy wziąć pod uwagę to, z jakim dokładnie rodzaje produktu mamy do czynienia oraz czy poddany został wcześniejszej obróbce. Długość mrożenia mięsa jest bardzo różna i wynosi od jednego miesiąca do prawie roku.

Poniżej przedstawiamy niezbędne wiadomości dotyczące tego, jak długo można mrozić mięso i ryby. Dowiedz się też, jak należy je wcześniej przygotować.

Jak długo można mrozić ryby?

Ryby znajdują się w menu niemal każdej restauracji. Nic więc dziwnego, że wiele lokali gastronomicznych zamawia je w większych ilościach, a następnie przechowuje w odpowiednio niskiej temperaturze. To, jak mrozić ryby, uzależnione będzie przede wszystkim od ich rodzaju, a także sposobu obróbki. Optymalny czas mrożenia ryb jest następujący.

Chude ryby można mrozić najdłużej, bo aż do 8 miesięcy. W przypadku ryb tłustych ten czas jest znacznie krótszy i wynosi około 2-3 miesiące. Ryba gotowana na parze może być zamrożona do 6 miesięcy, podobnie ta smażona i pieczona. Jeśli chodzi o ryby wędzone, to tutaj czas także jest znacznie krótszy i wynosi 2 miesiące.

Ile można mrozić mięso?

Warto wiedzieć, że procesowi mrożenia można poddać każde mięso. Dokładny czas jego mrożenia prezentuje się następująco:

  • wołowina i cielęcina - do 8 miesięcy;
  • wieprzowina może być mrożona maksymalnie pół roku (6 miesięcy);
  • mięso mielone można przechowywać zamrożone znacznie krócej, bowiem do 2 miesięcy;
  • schabowe i gulasz - do 6 miesięcy.

Warto oddzielnie wspomnieć o tym, jak długo można mrozić mięso drobiowe, bowiem tutaj czas jest najkrótszy i wynosi zaledwie do 3 miesięcy. Wynika to z tego, że zawiera ono tłuszcze nienasycone, które stosunkowo szybko ulegają utlenieniu. Warto także wiedzieć, czy można mrozić parówki albo kiełbasę, bowiem te produkty również często królują na naszych stołach. Tutaj warto przestrzegać takich terminów:

  • szynka gotowana, w plastrach albo pakowana w całości: 1-2 miesiące;
  • parówki: 1-2 miesiące;
  • kiełbaski: 1-2 miesiące;
  • bekon - do 1 miesiąca.

Przestrzeganie czasu, ile można mrozić mięso, jest bardzo ważne przede wszystkim ze względu na nasze zdrowie. W każdym lokalu gastronomicznym warto zatem zadbać o profesjonalne urządzenia chłodnicze. Doskonałym rozwiązaniem są tutaj na przykład szafy mroźnicze albo zamrażarki gastronomiczne. Dzięki nim żywność zawsze będzie przechowywana w optymalnych warunkach.

Jak mrozić mięso i ryby?

Chyba każdemu z nas zdarza się gromadzić zapasy żywności. W lokalach gastronomicznych jest niemal na porządku dziennym. Kucharze nie są w stanie dokładnie przewidzieć, jakie dania będą serwowane w konkretnym dniu, dlatego robienie zapasów jest konieczne. Dzięki temu możemy mieć pewność, że nie zabraknie nam potrzebnych składników, a potrawy zostaną przygotowane szybko i sprawnie.

Mrożenie mięsa i ryb wymaga jednak pewnej wiedzy dotyczącej nie tylko optymalnego czasu mrożenia, ale także tego, jak wcześniej należy przygotować te produkty. Na początek warto jednak podkreślić, że mrożenie mięsa jest w pełni bezpieczne, dlatego warto nie rezygnować z tej praktyki. Jeżeli mrozimy mięso, wcześniej należy je wyjąć z oryginalnego opakowania i umieścić w specjalnych woreczkach przeznaczonych do niskich temperatur.

Kolejna ważna zasada dotyczy tego, jak układać mięso w zamrażarkach. Jest to bardzo ważne także ze względu na ułatwienie pracy w kuchni. Na wierzchu należy umieścić te mięsa, które mają krótszą datę przydatności do spożycia. Ponadto - jeżeli mrozimy mięso mielone, wcześniej warto podzielić je na mniejsze porcje. Każdy kucharz powinien też wiedzieć, że im więcej tłuszczu zawiera mięso, tym krócej można je mrozić.

Czym myć mięso przed mrożeniem?

Wiele osób uważa, że przed mrożeniem mięsa należy je umyć. Takie przekonanie jest jednak błędem. Jeżeli chcemy zamrozić mięso, pod żadnym pozorem nie należy go wcześniej myć. Woda stworzy bowiem doskonałe warunki do rozwoju drobnoustrojów.

Warto za to do specjalnych woreczków włożyć karteczki z informacją, jaki to dokładnie rodzaj mięsa albo ryby, a także z datą włożenia do zamrażarki. To znacznie ułatwi nam potem kontrolę tego, czy dana mrożona nadaje się jeszcze do spożycia, czy raczej nie należy jej już wykorzystywać.

Mrożenie mięsa i ryb: wnioski

Mrożenie mięsa i ryb to powszechna praktyka stosowana nie tylko w gastronomii, ale także naszych domach. Dzięki niej możemy znacznie wydłużyć czas przydatności tych produktów do spożycia. Należy jednak pamiętać o tym, że czas mrożenia jest bardzo różny i zależy przede wszystkim od rodzaju mięsa, a także jego wcześniejszej obróbki.