Gastronomia to bardzo wymagająca branża, dlatego wiele osób zastanawia się nad tym, czy prowadzenie własnego biznesu to faktycznie dobre rozwiązanie i pomysł na życie. Bary mleczne stanowią przykład miejsc, które znów przeżywają swój renesans. Można wskazać dwie przyczyny takiego stanu rzeczy - nostalgia za dawnymi czasami, a także chęć zjedzenia domowego posiłku w naprawdę przystępnej cenie.

Czy prowadzenie baru mlecznego to rzeczywiście dobry pomysł na biznes? A jeżeli tak - to jak się za to zabrać i w co koniecznie należy wyposażyć takie miejsce? Dowiedz się więcej z naszego najnowszego wpisu o tym, jak otworzyć własny bar mleczny.

Co to bar mleczny - definicja

Pierwszy bar mleczny powstał w Warszawie już w 1896 roku. Sama nazwa tego lokalu gastronomicznego wzięła się stąd, że serwowano tam głównie dania mleczne, co również dzisiaj można uznać za jeden z wyróżników tego miejsca. Mimo że bary mleczne kojarzą nam się głównie z czasami PRL-u i chętnie portretowane były w wielu filmach z tego okresu, to współcześnie zupełnie zmieniły swój charakter. Nie znajdziemy tam już rzecz jasna sztućców przykutych do stołu, za to lokal tego typu wyróżnia się z całą pewnością domowymi obiadami, które możemy kupić w naprawdę przystępnych cenach. To sprawia, że cieszy się on ogromną popularnością wśród osób poszukujących pysznego jedzenia w przystępnej cenie.

Znajdziemy tam wiele popularnych dań kuchni polskiej i nie tylko: pierogi, naleśniki, gołąbki, bigos, flaczki, ziemniaczki ze schabowym i zestawem surówek, a także ciepłe i aromatyczne zupy. Niektóre bary mleczne - chcąc dostosować się do zmieniających gustów klientów - serwują także ciekawy wybór dań wegetariańskich oraz regionalnych, co sprawia, że chętnie są odwiedzane nie tylko przez stałych mieszkańców danej miejscowości, ale i turystów. W takich miejscach możemy często spotkać bardzo wyszukane dania jarskie, które z pewnością przypadną do gustu nie tylko wegetarianom.

W dużym uproszczeniu można powiedzieć, że bary mleczne stanowią przykład lokalu gastronomicznego, w którym za niewielkie pieniądze zjemy pyszne śniadania i obiady "jak u mamy". Obecnie znowu przezywają swój renesans i z przyjemnością odwiedzają je nie tylko studenci, ale każdy, kto chce posmakować domowej kuchni.

Jak otworzyć bar mleczny?

Otworzenie baru mlecznego to nie tylko doskonały pomysł na biznes, ale także sposób na wprowadzenie tradycyjnej, polskiej kuchni do współczesnych realiów. Od czego zatem należy zacząć przygodę z tym miejscem?

Podstawą będzie oczywiście biznesplan, w którym dokładnie przeanalizujemy naszą potencjalną konkurencję, określimy grupę docelową, finanse oraz strategię marketingową (na przykład obecność w mediach społecznościowych).

Jak wiadomo, prowadzenie działalności gastronomicznej wymaga uzyskania zgody sanepidu. Jeżeli zatem chcemy prowadzić bar mleczny, musimy spełnić wszystkie wymagania narzucane przez sanepid, a także zarejestrować taką działalność. Tutaj trzeba też pamiętać o bardzo ważnej rzeczy: wniosek o wpisanie baru do rejestru sanepidu musi być złożony nie później niż 14 dni przed planowaną datą rozpoczęcia działalności.

Otwierając bar mleczny, warto też sprawdzić, czy możemy liczyć na dotację z urzędy pracy albo innego źródła. Trzeba wiedzieć bowiem, że na taką działalność można otrzymać dofinansowanie z Ministerstwa Finansów.

Chcesz otworzyć bar mleczny? Pamiętaj o lokalizacji!

Współczesne bary mleczne przyciągają uwagę różnych klientów - od studentów, aż do zagranicznych turystów, którzy chcą spróbować lokalnej kuchni. Bardzo ważna będzie zatem lokalizacja naszego lokalu gastronomicznego. Idealną opcją będzie centrum miasta, gdzie panuje wzmożony ruch pieszy. Na popularność miejsca może przekładać się również bliskość biur, szkół, uczelni albo osiedli mieszkaniowych. Wówczas możemy liczyć na duże grono stałych klientów, którzy regularnie będą się u nas stołować.

Wpływ na popularność może mieć też bliskość przystanków komunikacji miejskiej oraz parking. Szczególnie w przypadku, kiedy liczymy na to, że naszymi klientami będą nie tylko osoby z sąsiedztwa.

Wyposażenie baru mlecznego - czego nie może zabraknąć?

Wyposażenie lokalu gastronomicznego, jakim jest bar mleczny, może być sporym wyzwaniem dlatego wcześniej warto dobrze zastanowić się nad tym, jaką przestrzenią dysponujemy, aby zmieściły się tam wszystkie potrzebne sprzęty. Bardzo ważne jest także to, aby nie utrudniały swobodnego poruszania się kucharzom i innym pracownikom. Specyfiką takiego lokalu są typowo polskie potrawy, które muszą być wydawane na bieżąco i zawsze smakować idealnie. Podstawą będą oczywiście wysokiej jakości garnki oraz patelnie gastronomiczne. Najlepiej, aby były wykonane ze stali nierdzewnej, która jest odporna na działanie korozji i nie reaguje z produktami spożywczymi. To oczywiście absolutna podstawa, nie zapominajmy o znacznie większych sprzętach i urządzeniach.

Aby potrawy przez cały dzień zachowały wysoką temperaturę, niezbędne będą bemary gastronomiczne. Pozwolą nam one z jednej strony przechowywać gotowe dania, a z drugiej - wyeksponować je dla klientów.

W gastronomii nie można zapominać oczywiście o zachowaniu najwyższych standardów higieny. Naczynia muszą być zawsze idealnie czyste, a ich zmywanie nie może zajmować wiele czasu. Warto zatem zainwestować z zmywarki gastronomiczne, dzięki którym szybko doprowadzimy naczynia do stanu idealnej czystości. Takie miejsca muszą być wyposażone w meble ze stali nierdzewnej, które znajdują się na zapleczu. Służą one głównie do przechowywania produktów spożywczych oraz mniejszych urządzeń, garnków itp. Tutaj mamy do wyboru regały, półki oraz specjalne stoły gastronomiczne ze stali nierdzewnej, będące dodatkową przestrzenią roboczą.

Dokładne wyposażenie baru mlecznego zależeć będzie oczywiście od naszych indywidualnych preferencji, metrażu, czy serwowanych potraw. Nie można oczywiście zapominać o urządzeniach chłodniczych, które pozwolą przechowywać różne produkty w odpowiednio niskich temperaturach. Niezbędne będą zamrażarki gastronomiczne, a także szafy chłodnicze.