Odpowiednie serwowanie wina w restauracji nie tylko świadczy o renomie lokalu, ale także pozwoli gościom celebrować wyjątkowe chwile. Warto zatem poznać najważniejsze zasady, jakie rządzoną podawaniem tego szlachetnego trunku. W niektórych miejscach tym wyjątkowym rytuałem zajmuje się sommelier, który zna wszelkie techniki rządzące wspomnianą sztuką. Jeżeli jednak nie możemy sobie pozwolić na zatrudnienie specjalisty - z całą pewnością wystarczy odpowiednie przeszkolenie kelnerów. Serwowanie wina nie jest aż tak trudne, jak może nam się początkowo wydawać.

Wystarczy poznać najważniejsze zasady, aby wiedzieć, jak poprawnie nalewać wino, w jakiej temperaturze je podawać oraz jakich błędów koniecznie unikać. Sprawdź zatem nasz przewodnik, w którym zawarliśmy podstawowe zasady serwowania wina w restauracji i nie tylko.

Jak dobrać wina do potraw?

Pierwsza zasada, jaka musimy poznać, to odpowiedni dobór wina do konkretnej potrawy. W ten sposób trunek pozwoli nam podkreślić wyjątkowy smak dania i będzie się z nią doskonale komponować. Inny rodzaj wina pasuje bowiem do czerwonych mięs, a inny polecany będzie do delikatnych serów.

1. Przystawki - doskonale pasują do nich lekkie wina białe lub różowe. Takie trunki będą adekwatne do serów albo wędlin. Mają owocowy, orzeźwiający smak i nie czuć w nich posmaku alkoholu.

2. Do pierwszego dania pasują z kolei wytrwane wina białe. Jeżeli na drugie danie planujemy zaserwować naszym gościom makarony, mięsa albo ryby - dobrym wyborem z pewnością będą lekkie wina czerwone. Cięższe potrawy - jak na przykład kaczka, dziczyzna lub gęsina - dobrze współgrają za to z wytrwanymi winami w temperaturze pokojowej.

3. Do deserów dobierzmy słodkie, rozgrzewające wina czerwone. Bardzo dobrze pasują do lodów, tortów albo ciast. Oprócz tego możemy podać również filiżankę wyrazistego espresso, które przy okazji poprawi trawienie.

Zasady dotyczące serwowania wina

Czerwone wina powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej, a białe schłodzone do nie więcej niż 8°C, by nie zmienić ich smaku. Trunek należy odkorkować maksymalnie godzinę przed spotkaniem - następnie należy włożyć korek do połowy. Wina wieloletnie można otworzyć dwie godziny przed spożyciem. Pozwoli to uwolnić ich pełen aromat oraz sprawi, że nabiorą powietrza. Możemy je też przelać do dekantera - specjalnej karafki, w której serwuje się wino. Do otwierania butelki najlepszy jest tradycyjny korkociąg. Należy jednak zadbać o to, by butelka stała pionowo i nawet odrobina korka nie znalazła się w środku.

Zanim nalejemy wino gościom, upewnijmy się, że nadaje się ono do spożycia.

Wino powinno być nalewane z prawej strony gościa, aby widział on etykietę. Butelkę z białym lub różowym winem należy trzymać nisko w pionie, dzięki czemu nie jest ona niepotrzebnie podgrzewana ciepłem dłoni. Kieliszki napełniamy do maksymalnie 2/3 objętości, zaczynając od kobiet, a następnie kierując się w stronę mężczyzn. Kluczowe jest, by w trakcie nalewania nie rozlać trunku. Pomoże nam w tym delikatny obrót butelki, kiedy chcemy wrócić z nią do pozycji pionowej.

Temperatura podawania wina

Prawidłowa temperatura istotnie wpływa na smak wina. Innej wymagają białe wina, a innej czerwone wytrawne wina. Oto mała podpowiedź, w jakich temperaturach najlepiej podawać poszczególne trunki.

  • Białe wina - 8 do 10°C.
  • Słodkie wina deserowe - 6 do 8°C.
  • Czerwone wina - 14 do 18°C.
  • Wina musujące - 5 do 6°C.

W utrzymaniu optymalnej temperatury pomocne są specjalne chłodziarki do wina, które znajdują się w wielu lokalach gastronomicznych.

Kolejność podawania wina

  • Wina lekkie należy podawać przed ciężkimi.
  • Wina młode podaje się przed starymi.
  • Wina białe należy serwować przed czerwonymi.
  • Wina wytrawne podaje się gościom przed słodkimi.