Garnki stanowią podstawowe wyposażenie kuchenne nie tylko w naszych domach, ale również lokalach gastronomicznych. Trudno sobie bez nich wyobrazić codzienne przyrządzanie potraw - począwszy od ulubionych zup, a skończywszy na wyszukanych daniach z różnych stron świata. Na rynku znajdziemy różnorodne modele garnków, różniących się między sobą materiałem wykonania, pojemnością, a także szeregiem dodatkowych funkcji, które mają na celu usprawnienie gotowania.
Poniżej przedstawiamy, jakie są rodzaje garnków, z jakich materiałów mogą być wykonane, a także jak wybrać najlepsze garnki do prywatnej kuchni, jak i baru, restauracji czy firmy cateringowej. Sprawdź koniecznie przed podjęciem decyzji o zakupie.
Garnki do gotowania a materiał wykonania
Kiedy wybieramy wspomniane naczynia, pod uwagę powinniśmy wziąć przede wszystkim materiał, z jakiego zostały wykonane. Do wyboru mamy bowiem garnki żeliwne, garnki emaliowane, garnki szklane, garnki aluminiowe czy bardzo popularne w wielu kuchniach garnki wykonane ze stali nierdzewnej. Warto zatem wiedzieć, czym charakteryzują się każde z nich.
Garnki ze stali nierdzewnej
Stal nierdzewna to bardzo popularny materiał do produkcji nie tylko garnków, ale również wielu urządzeń gastronomicznych. Przede wszystkim prezentuje się bardzo estetycznie, a dodatkowo jest łatwa w czyszczeniu, a jak wiadomo w kuchni higiena ma kluczowe znaczenie.
Jeżeli chodzi o mocne strony garnków ze stali nierdzewnej, to bardzo istotny jest fakt, że nie zmieniają smaku potraw, a ponadto zapewniają równomierne rozprowadzanie ciepła. Dzięki temu unikniemy ryzyka przypalenia potraw, a samo gotowanie jest znacznie szybsze. Idealnie nadają się do codziennego gotowania, jak i przygotowywania dań na specjalne okazje. Warto mieć również na uwadze, że garnki do gotowani ze stali nierdzewnej nie wydzielają szkodliwych substancji i bez problemu można w nich przyrządzać nawet kwaśne potrawy. Mówiąc o funkcjonalności, ogromną zaletą jest także odporność na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Warto postawić na naczynia od renomowanych producentów, na przykład garnki gastronomiczne Tadar, które będę idealne zarówno do domowej kuchni, jak i tej profesjonalnej w gastronomii.
Garnki żeliwne
Garnki żeliwne charakteryzują się niezwykłą odpornością na uszkodzenia, a także zarysowania. Mówi się, że są one praktycznie niezniszczalne, jednak wymagają prawidłowej pielęgnacji. Należy pamiętać, aby dokładnie je umyć, wysuszyć, a na końcu posmarować niewielką ilością oleju roślinnego, gdyż w przeciwnym razie mogą rdzewieć. W garnkach żeliwnych bez problemu możemy przyrządzać dania, które wymagają długiego gotowania bądź duszenia, jak na przykład bigos czy farsz do pierogów. Te naczynia żeliwne równomiernie przewodzą ciepło i pozwalają na zdrowe gotowanie, ponieważ produkowane są bez udziału substancji chemicznych. Garnki żeliwne będą zatem idealnym rozwiązaniem, kiedy szczególnie zależy nam na zdrowej diecie.
Garnki aluminiowe
Ogromną zaletą garnków aluminiowych jest ich lekkość oraz to, że nagrzewają się znacznie szybciej niż na przykład garnki stalowe, co bardzo pozytywnie wpływa na szybkość przyrządzania dań. W aluminiowych garnkach nie należy jednak gotować kwaśnych potraw. Wynika to z tego, że cząstki aluminium przedostają się do jedzenia, a podczas gotowania kwaśnych potraw proces ten przebiega jeszcze szybciej. W takim przypadku warto kupić garnki z tzw. aluminium anodowanego (inaczej utlenionego), które jest znacznie bardziej przyjazne dla potraw.
Garnki aluminiowe z odpowiednią powłoką zapobiegają też przywieraniu potraw. Wśród zalet tego typu garnków jest także ich lekkość, dobre przewodzenie ciepła, stosunkowo niska cena czy odporność na uszkodzenia.
Garnki ceramiczne
Garnek ceramiczny będzie dobrym wyborem dla alergików. Materiał, z jakiego zostały wykonane takie garnki, nie wydziela szkodliwych substancji, a dodatkowo nie wchodzi w relację z żywnością. Garnki ceramiczne pozwalają gotować z niewielką ilością tłuszczu i długo utrzymują ciepło. Warto mieć jednak na uwadze, że garnek ceramiczny nie jest odporny na bardzo wysokie temperatury, a jego powłoka nie jest zbyt odporna na zarysowania.
Garnki szklane
Garnki szklane (podobnie jak aluminiowe) dedykowane są alergikom. Nie wydzielają szkodliwych substancji i nie zmieniają smaku potraw, a dodatkowo nie tracą swoich wartości odżywczych. Wykonane są z żaroodpornego szkła, toteż można w nich gotować, smażyć czy zapiekać, a także stosować w kuchence mikrofalowej. Szklane naczynia szybko się nagrzewają, jednak równie szybko tracą też ciepło. Warto gotować w nich na małym lub średnim ogniu, aby potrawy zbyt szybko się nie przyrumieniły. Dzięki przezroczystej konstrukcji możemy kontrolować ich zawartość bez podnoszenia pokrywki.
Garnki miedziane
Garnki miedziane wyróżniają się bardzo dobrym designem, a ponadto dobrze przewodzą ciepło, które równomiernie rozchodzi się po całej powierzchni. Miedziane garnki pokryte są często w środku powłoką aluminiową lub ceramiczną, co znacznie ułatwia ich pielęgnację. Użytkownicy klasycznych garnków miedzianych cenią sobie także ich odporność na uszkodzenia mechaniczne.
Komplet garnków dla domu i gastronomii
Odpowiedni zestaw garnków to podstawa wyposażenia każdej kuchni. Jakie zatem garnki kupić? W barach czy restauracjach liczy się przede wszystkim ich trwałość, a także pojemność. Każdego dnia gotuje się tam bardzo duże ilości różnorodnych potraw, dlatego istotny będzie nie tylko to, jakie rodzaje garnków wybierzemy, ale także ich pojemność. W lokalach gastronomicznych świetnie sprawdzają się na przykład naczynia ze stali nierdzewnej. Jak już zostało wspomniane, są bardzo higieniczne i pozwalają na szybkie gotowanie bez ryzyka przypalenia. Dobrym przykładem są garnki niemieckie renomowanych marek, między innymi Edelstahl. Dostępne są w różnych pojemnościach - od 12 do aż 100 litrów. Można w nich zatem bez przeszkód gotować duże ilości potraw dla wielu gości. Tak pojemne garnki będą też idealne na specjalne okazje. Takie garnek do gotowania sprawdzi się na przykład, kiedy przyrządzamy potrawy na święta lub różne imprezy rodzinne.
Dzięki wyjątkowo szczelnej pokrywie, wnętrze garnków szybko się nagrzewa, a potrawy gotują się równomiernie. Na rynku dostępne są także rodzaje garnków do zadań specjalnych. Przykładowo warto zwrócić uwagę na garnki Yato ze specjalną podziałką ułatwiającą odmierzanie odpowiedniej ilości płynów. Takie garnki będą idealne do gotowania zup czy kompotów. Dużą popularnością cieszą się także garnki Stalgast. Co je wyróżnia? Przede wszystkim do produkcji garnków użyto najwyższej jakości stal nierdzewną, która jest odporna na korozję i łatwa w pielęgnacji. Taki komplet garnków będzie idealny, kiedy posiadamy kuchenkę indukcyjną. Ponadto można je także stosować na kuchenkach gazowych. W stalowym garnku na uwagę zasługuje też grube dno.
Jakie garnki kupić? Podsumowanie
Jeżeli zastanawiamy się nad tym, jakie garnki warto kupić, to pod uwagę warto wziąć przede wszystkim nasze potrzeby. Jak często gotujemy, jakie rodzaje potraw przyrządzamy najczęściej, a także posiadamy przez nas rodzaj kuchenki. Warto postawić na garnki wykonane z trwałych materiałów, jak na przykład bardzo popularna w branży gastronomicznej stal nierdzewna. Takie garnki nadają się do stosowania na kuchenkach indukcyjnych i doskonale przewodzą ciepło. Odporne są także na róże zarysowania, które często zdarzają się w kuchni. Bardzo istotne jest, że nie wpływają na smak potraw. Przy wyborze garnków należy też oczywiście kierować się ich pojemnością. Do codziennego gotowania wystarczą nam niewielkie naczynia, jednak na specjalne okazje przyda się znacznie większy garnek, który pomieści ulubiony bigos na święta czy barszcz.