Bigos to danie, które bardzo często gości na naszych stołach. Przede wszystkim chętnie podajemy je na różnego rodzaju święta czy uroczystości rodzinne. Prawdziwy, tradycyjny bigos to podstawa kuchni polskiej, dlatego każda gospodyni lub szef kuchni wkłada bardzo dużo serca do jego przygotowywania. Przez długie lata receptura pozostaje niezmienna - podstawą sukcesu są świeże składniki z kapustą kiszoną, suszonymi grzybami czy śliwkami na czele. Każdy oczywiście ma też swoje sprawdzone sposoby, aby wzbogacić smak potrawy i sprawić, że będzie wyjątkowa. Aromatyczna kompozycja wszystkich tych produktów sprawia, że w domu zaczyna panować wyjątkowa atmosfera.

Sukcesem wybornego bigosu są jednak nie tylko najlepsze artykuły spożywcze, ale także naczynie, w którym będzie on przyrządzany. Jak wybrać najlepszy garnek do bigosu? Na co zwrócić uwagę, aby gotowanie było jeszcze większą przyjemnością, a posiłek za każdym razem udany? O tym wszystkim piszemy poniżej.

Idealny garnek do gotowania bigosu

Pierwszą rzeczą, o jakiej musimy pamiętać, kiedy wybieramy garnek do bigosu, jest jego pojemność. Tego typu naczynie powinno być na tyle duże, aby wszystkie składniki się w nim mieściły, a dodatkowo w trakcie gotowania możliwe było ich swobodne mieszanie. To, jak duży garnek do gotowania bigosu wybierzemy, zależeć będzie już od naszych indywidualnych preferencji. Do wyboru mamy na przykład garnki o pojemności 50, 70, a nawet 100 litrów. W takich naczyniach możemy gotować bez obaw, że produkty nie zostaną dobrze wymieszane lub w trakcie przygotowywania potrawy zabrudzimy kuchenkę.

Wiele osób decyduje się na garnki emaliowane, w których można gotować dania dla alergików albo dzieci. Dodatkowo taki garnek nie zmienia smaku potraw. Garnek emaliowany to jednak nie jedyna opcja, bowiem bardzo dobrym rozwiązaniem są także takie wykonane z wysokiej klasy stali nierdzewnej. Jakie są ich zalety, jeżeli chodzi o przyrządzanie bigosu? Przede wszystkim garnek nie zmienia smaku potraw i nie wchodzi w reakcję z kwaśnymi produktami, jak na przykład kapusta kiszona. Do tego jest bardzo łatwy w czyszczeniu, a jego trwałość sprawia, że będzie nam służył przez długi czas.

Garnek do bigosu - cechy

Specjalny garnek do bigosu powinien wyróżniać się między innymi grubym dnem. W ten sposób mamy pewność, że danie nie przypali się w trakcie jego gotowania. Chyba każdy z nas, nawet jeżeli nie jest zawodowym kucharzem, świetnie zdaje sobie sprawę z tego, jak niesmaczna może być przypalona potrawa. Garnek wykonany ze stali nierdzewnej możemy bez obaw przechowywać w lodówce, dzięki czemu bigos nawet na drugi dzień będzie smakować wyśmienicie. Przykładem mogą być garnki Tadar, posiadające wielowarstwowe dno. W ofercie można znaleźć garnki tej marki z praktyczną pokrywką, która świetnie sprawdzi się w przypadku gotowania bigosu. Obok nich na szczególną uwagę zasługują też garnki Stalgast, które wybierane są często przez zawodowych szefów kuchni.

Duży garnek do bigosu powinien być obowiązkowym elementem wyposażenia w każdej kuchni. Używać możemy go na różnych kuchenkach, a ponadto takie naczynia są odporne na intensywne użytkowanie. Duży gar do bigosu sprawdzi się także do gotowania innych popularnych dań, a nawet powideł.

Wybór garnka do bigosu - podsumowanie

Gotowanie nawet skomplikowanych dań może być znacznie prostsze, jeżeli zaopatrzymy się w odpowiednie naczynie. Jeżeli chodzi o bigos, to bardzo dobrym wyjściem będzie garnek emaliowany lub taki wykonany ze stali nierdzewnej. Tego typu garnki (bardzo często z pokrywką) są też idealne do przechowywania jedzenia w lodówce. Pamiętaj, że garnek powinien być głównie przyjazny dla naszego zdrowia, dlatego koniecznie postawmy na taki wykonany z materiałów, które nie wchodzą w interakcję z artykułami spożywczymi. Stal nierdzewna sprawdzi się tutaj rewelacyjnie.

Podsumowując - jeżeli chcemy przyrządzić wyjątkowy bigos, to najlepiej postawmy na garnek emaliowany i wykonany z wysokiej jakości blachy stalowej. Emalia nie wchodzi w interakcję z żywnością i pozwala nam gotować w sposób bezpieczny i zdrowy. Innym świetnym garnkiem będzie ten wykonany ze stali nierdzewnej. Tego typu naczynia cieszą się ogromną popularnością w profesjonalnej gastronomii i nie tylko. Możemy ich używać na kuchence gazowej, elektrycznej czy indukcyjnej (wcześniej jednak warto jest sprawdzić oznaczenia producenta). Odpowiednio dobrany garnek posłuży nam przez bardzo długi czas i z pewnością sprawdzi się nie tylko w przypadku, kiedy chcemy przygotować bigos, ale także inne wyjątkowe dania lub przetwory.