Kompleksowe wyposażenie kawiarni obejmuje różnorodne sprzęty i akcesoria, które mają znaczący wpływ na wygodę gości oraz komfort pracy baristów, kelnerów, a także innych osób zatrudnionych we wspomnianym miejscu. Niezbędne urządzenia służyć będą przede wszystkim do sprawnego przyrządzania różnorodnych kaw, herbat i innych napojów, przechowywania i ekspozycji słodkich wypieków, jak też profesjonalnego serwowania zamówień. Dobrze skomponowane wyposażenie z całą pewnością wpłynie pozytywnie na renomę lokalu i sprawi, że nasi klienci zechcą nas ponownie odwiedzić.

W poniższym wpisie skupimy się na tym, co jest niezbędne w niema każdej kawiarni, jak w jednym miejscu skompletować wysokiej jakości wyposażenie oraz na co koniecznie trzeba wcześniej zwrócić uwagę. Sprawdź koniecznie szczegóły, jeżeli chcesz spełnić swoje marzenie o otwarciu własnej kawiarni.

Profesjonalny sprzęt niezbędny w kawiarni

Na początek zacznijmy od urządzeń przeznaczonych do zaparzania kawy, przyrządzania napojów, ekspozycji wypieków, czy też przekąsek, jakie często mogą być podawane. Oto lista wszystkiego, co jest niezbędne zarówno w dużej, jak i małej kawiarni.

  • Ekspres do kawy to niezaprzeczalnie podstawa. Do wyboru mamy zazwyczaj dwie opcje - ekspresy automatyczne albo kolbowe. Te drugie pozwolą w profesjonalny sposób przyrządzić aromatyczne espresso, które potem stanowić może podstawę dla wielu popularnych kaw mlecznych: latte, frappe czy macchiato.

Na naszej stronie znajdziesz kompleksowy poradnik dotyczący tego, jaki ekspres do kawiarni będzie najlepszy i na jakie parametry warto zwrócić uwagę przed jego zakupem.

  • Witryny chłodnicze - to profesjonalne urządzenia chłodnicze, które pełnią dwie zasadnicze role w lokalach gastronomicznych: pozwalają na przechowywanie ciast, tortów albo gotowych dań w niskich temperaturach, a dodatkowo ich estetyczną ekspozycję. Przeszklone ściany i oświetlenie led to ogromne zalety, które podkreślają walory estetyczne znajdujących się tam produktów. "Coś słodkiego" to przecież nieodłączny element popołudniowej kawy, dlatego warto zadbać o to, by nasi goście mogli łatwo zapoznać się z dostępnym asortymentem.
  • Kostkarki do lodu gastronomiczne - bardzo przydatne nie tylko w kawiarniach, ale też barach czy restauracjach. Dzięki nim zawsze będziemy mieć pod ręką odpowiednią ilość lodu w kostkach, a to niezbędny dodatek do kawy mrożonej, drinków, koktajli albo popularnych napojów. Z pewnością docenimy jej zalety głównie w sezonie letnim.
  • Automatyczne młynki do kawy - jeżeli decydujemy się na ekspres kolbowy, w twojej kawiarni nie może zabraknąć urządzenia, które szybko zmieli pachnące ziarna. Młynek i ekspres to absolutna podstawa.
  • Blender - bardzo przydatny do przyrządzania koktajlów, smoothie, ale też różnych dipów, a nawet kremów z warzyw, które mogą być smacznym daniem.
  • Zmywarki gastronomiczne - przydadzą się, aby wszystkie naczynia były zawsze idealnie czyste. Ich ręczne zmywanie mogłoby być nie tylko czasochłonne, ale też nie zagwarantować najwyższych standardów higieny. Warto zatem postawić na profesjonalny sprzęt, który przyspieszy pracę.
  • Szafy chłodnicze oraz stoły chłodnicze - pierwsze z nich będą niezbędne do przechowywania produktów w niskich temperaturach, drugie stanowią dodatkowy blat roboczy do przygotowania kanapek albo innych przekąsek.
  • Jakie akcesoria będą nam potrzebne w kawiarni?

    Gastronomia to wymagająca branża, gdzie detale często grają pierwsze skrzypce. Właśnie z tego powodu, kompletując wyposażenie kawiarni, nie możemy zapominać o różnorodnych akcesoriach, które będą potrzebne do serwowania i przyrządzania napojów i nie tylko. Tutaj lista może być naprawdę długa, dlatego przedstawiamy te najpopularniejsze. Bez nich trudno wyobrazić sobie prowadzenie lokalu.

  • Filiżanki - należy pamiętać, że każda kawa serwowana musi być w innej filiżance, dlatego musimy zaopatrzyć się w komplety do espresso, cappuccino, jak też wysokie szklanki do latte.
  • Dzbanki do serwowania napojów lub wody.
  • Specjalne dzbanki do spieniania mleka, które są niezbędne baristom.
  • Tamper służący do ubijania zmielonej kawy w kolbie ekspresu.
  • Odbijak do fusów.
  • Odpowiednie zaparzacze do kawy, jeżeli stawiamy na alternatywne metody jej parzenia, aby urozmaicić ofertę.
  • Zestaw talerzy i talerzyków.
  • Kubki idealne do podawania w nich zimowych herbat.
  • Sztućce.
  • Pozostałe wyposażenie będzie zależeć oczywiście do specyfiki naszej kawiarni, jak też budżetu, jakim dysponujemy. Nie możemy rzecz jasna zapomnieć o stolikach, wygodnych krzesłach, czy kanapach, przy których nasi goście będą mogli rozkoszować się zamówioną kawą. Wśród elementów wyposażenia ważne miejsca zajmuje także oświetlenie i dekoracje, które tworzą klimat.