Patelnie (tuż obok garnków) stanowią przykład naczyń niezbędnych w każdej kuchni. Odpowiedni model pozwoli nam smażyć lub dusić potrawy z niewielką ilością tłuszczu, a ponadto nie wpływa negatywnie na ich smak. Dla wielu osób, zarówno zawodowych kucharzy, jak też osób zajmujących się sztuką kulinarną amatorsko, bardzo ważne są także inne wyznaczniki. Kluczowym czynnikiem będzie między innymi szybkość nagrzewania się sprzętu, nieprzywierająca powłoka, łatwość czyszczenia oraz możliwość przygotowania zdrowych dań z minimalną ilością tłuszczu. Na rynku dostępne są różne modele patelni, toteż wiele osób staje przed dylematem, jaki będzie najlepszy dla lokalu gastronomicznego bądź własnej kuchni, gdzie codziennie gotujemy dla najbliższych.

Jaka patelnia jest najzdrowsza? Co trzeba wziąć pod uwagę, zanim zdecydujemy się na zakup patelni? Z jakiego materiału powinny być wykonane? W poniższym wpisie przedstawiamy, jak kupić zdrową patelnię, która będzie nam służyć przez wiele lat. Sprawdź koniecznie szczegóły.

Najzdrowsze patelnie - jakie wybrać?

W dużym uproszczeniu można powiedzieć, że najzdrowsza patelnia to taka, która nie wpływa negatywnie na smak potraw, nie wydziela szkodliwych substancji oraz pozwala na przyrządzanie posiłków z możliwie najmniejszą ilością tłuszczu. Dla użytkowników istotna będzie też szybkość przygotowania ulubionych potraw, wyposażenie w nieprzywierającą powłokę, albo szybkie nagrzewanie się. Poniżej przedstawiamy ranking najzdrowszych patelni, jakie warto mieć w swojej kuchni.

Patelnia żeliwna

Jeżeli chodzi o przykłady zdrowych patelni, to na pierwszym miejscu należy wymienić modele żeliwne. Co o tym decyduje? Przede wszystkim to, że zostały wykonane z w pełni naturalnego materiału, co sprawia, że takie naczynie nie zmienia smaku potraw. Warzywa, mięsa, ryby lub owoce morza smażone na patelni żeliwnej smakować mogą jeszcze lepiej, dlatego warto mieć je w swojej kuchni. Patelnie żeliwne nie posiadają żadnej powłoki, dlatego nie wydzielają szkodliwych substancji, a do tego nie są narażone na zarysowanie. Patelnia żeliwna będzie nam zatem służyć przez naprawdę długi czas. Trzeba też wspomnieć o tym, że patelnie żeliwne są idealne do smażenie potraw w wysokiej temperaturze.

Patelnia grillowa z żeliwa pozwoli nam dodatkowo smażyć z użyciem niewielkiej ilości tłuszczu. W ten sposób możemy bardzo łatwo przygotować nie tylko zdrowe, ale dodatkowo niskokaloryczne posiłki.

Patelnia kamienna

Druga najzdrowsza patelnia, jak znalazła się w naszym rankingu, to patelnia kamienna. Pokryta jest specjalną powłoką marmurową lub granitową, dlatego też jest bardzo bezpieczna dla zdrowia i warto mieć ją na uwadze, gdy poszukujemy najzdrowszej patelni. Jedną z największych zalet, jakie wyróżniają patelnie kamienne, jest to, że można na nich smażyć praktycznie bez użycia tłuszczu, co pozwoli nam przyrządzić jeszcze zdrowsze jedzenie. Nieprzywierająca powłoka w patelni kamiennej jest bardzo odporna na zarysowania, jak i intensywne użytkowanie. Patelnie granitowe lub marmurowe mogą być nagrzewane do wysokich temperatur i nie wpływa to na smak potraw.

Patelnia ceramiczna

Patelnie ceramiczne to kolejna propozycja, jeżeli chodzi o naczynia przyjazne dla naszego zdrowia. Powłoka wykonana z naturalnego materiału posiada wiele zalet, co czyni tego typu patelnie niezwykle popularnymi. Patelnie ceramiczne mogą być nagrzewane do wysokiej temperatury, a do smażenia lub duszenia potraw wystarczy niewielka ilość tłuszczu. W czasie użytkowania nie są wydzielane szkodliwe substancje, co sprawia, że patelnia ceramiczna jest przyjazna nie tylko dla zdrowia, ale też środowiska. Ponadto patelnie ceramiczne nie wpływają na smak jedzenia i mogą być używane nawet przez alergików.

Patelnie ze stali nierdzewnej

Kolejną propozycją, jeżeli chodzi o to, jaka patelnia jest najzdrowsza, będą modele wykonane ze stali nierdzewnej. Przede wszystkim są odporne na korozję, łatwe w czyszczeniu i można na nich smażyć bez ryzyka przypalenia potraw. Patelnie stalowe są bardzo często wybierane przez osoby ceniące sobie naczynia wykonane z trwałych oraz niezawodnych materiałów.

Zdrowa patelnia - podsumowanie

Wybór zdrowej patelni jest bardzo ważny, jeżeli chcemy przygotować pełnowartościowe posiłki. Patelnia ceramiczna, niezwykle wytrzymałe patelnie teflonowe, patelnia szklana lub patelnie z powłoką ceramiczną to modele, na które warto zawrócić uwagę, jeżeli poszukujemy niezawodnych naczyń. Odpowiednie rodzaje patelni z pewnością pozytywnie wpłyną na komfort smażenia, a to w kuchni jest niezwykle ważne.

Patelnie profesjonalne, wykonane z trwałych, a jednocześnie bezpiecznych dla naszego zdrowia materiałów, to niezbędnik w każdej kuchni. Długo utrzymują ciepło, jedzenie nie przywiera do powierzchni naczynia, a czyszczenie nie wymaga specjalnych detergentów. Zdrowe patelnie to doskonała opcja dla każdego, kto ceni sobie wysoką jakość przygotowywanych dań.