Bufet śniadaniowy to miejsce cieszące się ogromną popularnością w hotelach, pensjonatach i wielu innych miejscach. Najczęściej ma on formą szwedzkiego stołu, gdzie goście samodzielnie nakładają sobie wybrane potrawy na talerz, a następnie udają się do swojego stolika. Właśnie taka forma serwowania sprawia, że odpowiednie wyposażenie bufetu gastronomicznego ma ogromne znaczenie nie tylko dla komfortu wczasowiczów, ale także obsługi. Bardzo ważne jest bowiem to, aby kawa i herbata w termosie zawsze były gorące, wędliny świeże, a płatki śniadaniowe, dżemy albo pieczywo przechowywane w dedykowanych do tego pojemnikach lub też koszykach.
Profesjonalne wyposażenie bufetu powinno obejmować różnorodne urządzenia gastronomiczne, akcesoria i inne elementy, dzięki którym można utrzymać odpowiednią temperaturę dań, a dodatkowo serwować je w elegancki sposób. Wśród najważniejszych wskazać należy przede wszystkim termosy stołowe, dzbanki, warniki, podgrzewacze, deski do serwowania, półmiski, patery, tace czy sztućce. W poniższym wpisie skupimy się nad tym, jakie akcesoria i urządzenia do serwowania i prezentacji oferty śniadaniowej będą niezbędne w każdym funkcjonalnym bufecie.
Bufet śniadaniowy - wyposażenie niezbędne do utrzymania temperatury potraw i napojów
Wiele osób nie wyobraża sobie udanego śniadania bez zjedzenia czegoś na ciepło. Kiełbaski, jajecznica, gorąca kawa albo herbata - to właśnie one cieszą się ogromną popularnością i najczęściej goszczą na naszych stołach. Właśnie z tego powodu nie może ich za całą pewnością zabraknąć również w hotelowych bufetach. Aby jednak przez dłuższy czas mogły zachować idealną temperaturę, niezbędne nam będą specjalne urządzenia do ich podgrzewania.
Jeżeli zależy nam na tym, by zachować wysoką temperaturę napojów, koniecznie należy zainwestować w termosy konferencyjne. To specjalne dzbanki wykonane ze stali nierdzewnej, do których możemy wlać gorącą kawę, herbatę albo wodę (wówczas goście mogą przyrządzić dla siebie chociażby wybraną kawę rozpuszczalną, specjalną herbatę według własnego gustu lub inny dowolny napój). Takie termosy mogą być wyposażone w specjalną pompkę albo kranik, co znacznie ułatwia nalanie odpowiedniej ilości płynu. Dla maksymalnego komfortu na bufetowym stole warto postawić kilka termosów o różnej pojemności - od niewielkich dzbanków do dozowników o objętości nawet 14 litrów.
Do podgrzewania i utrzymania potraw w odpowiedniej temperaturze niezbędne będą bemary gastronomiczne. Działają na zasadzie kąpieli wodnej, co zapobiega przypalaniu albo wysuszaniu potraw. Dzięki nim kiełbaski, parówki albo jajka na twardo będą zawsze smakować idealnie, dzięki utrzymaniu ich w optymalnej temperaturze. Powyższe urządzenia są niezbędne w wielu profesjonalnych kuchniach - w hotelach, restauracjach, pensjonatach, firmach cateringowych itp. Kolejną opcją, jaką warto rozważyć, będą kociołki do zup. W przypadku, kiedy na śniadania serwowane są takie potrawy, pojemny kociołek może okazać się bardzo przydatny. Dodatkowo, będzie niezbędny, jeśli w formie bufetu organizowane są też obiady albo kolacje.
Akcesoria niezbędne w bufecie śniadaniowym
W miejscach, gdzie śniadania serwowane są w formie szwedzkiego stołu, dobrej jakości akcesoria bufetowe mogą znacznie ułatwić nakładania czy serwowanie potraw. Szeroki wybór wyposażenia każdego bufetu powinien obejmować na przykład:
- dyspensery do płatków,
- tace ekspozycyjne,
- koszyczki na pieczywo,
- szczypce do nakładania jedzenia (na przykład bułek),
- talerze i talerzyki w różnych rozmiarach,
- miseczki na płatki, owoce, jogurt, zupy,
- sztućce (najlepiej umieszczone w specjalnych organizerach),
- kubki, talerze, filiżanki.
Wiele miejsc - trosce o komfort gości oraz najwyższą jakość obsługi - decyduje się także na inne elementy, jak chociażby fontanny z czekoladą albo automatyczne ekspresy do kawy, dzięki którym każdy może samodzielnie przygotować ulubiony napój szybko i łatwo.
Meble potrzebne w bufecie śniadaniowym
Dobrze wyposażony bufet śniadaniowy to także odpowiednie meble cateringowe, na których można eksponować ofertę potraw i napojów. Tutaj przede wszystkim należy zwrócić uwagę na jakość wykonania - stoły powinny być z jednej strony mobilne (aby w razie potrzeby móc zmienić ich ustawienie), a z drugiej odporne na uszkodzenia. W razie potrzeby będzie można je wykorzystać podczas imprez plenerowych.
Eleganckie wyeksponowanie oferty śniadaniowej zapewnią nam specjalne etażery oraz kolumny bufetowe, które dodatkowo pomogą optymalnie wykorzystać miejsce na stołach.