Odpowiednie wyposażenie lokalu gastronomicznego ma ogromne znacznie, jeżeli zależy nam na tym, aby odnieść sukces w branży. Sercem każdej restauracji, baru czy stołówki jest oczywiście kuchnia, dlatego warto zadbać o to, aby znajdował się w niej profesjonalny sprzęt gastronomiczny. Bardzo ważne są urządzenia do przechowywania produktów spożywczych, obróbki mechanicznej, sprawnego przygotowywania różnych potraw, gotowania, pieczenia czy smażenia. Dzięki nim praca kucharzy oraz kelnerów staje się znacznie łatwiejsza, a goście mogą cieszyć się smakiem wyjątkowych dań.

Naczynia oraz różnorodne urządzenia w lokalach gastronomicznych znacznie różnią się od tych, które znajdują się w naszych prywatnych kuchniach. Pod uwagę trzeba wziąć głównie specyfikę tych miejsc - przyrządzanie bardzo dużej ilości różnorodnych posiłków, częste użytkowanie sprzętów czy konieczność zachowania idealnej czystości. Jakie zatem jest niezbędne wyposażenie gastronomii? O tym piszemy poniżej.

Wyposażenie kuchni gastronomicznej - niezbędne naczynia

Naczynia to bardzo ważne wyposażenie kuchni gastronomicznej. Powinny wyróżniać się wysokiej jakości materiałami, z których zostały wykonane, pojemnością, a także trwałością. Podstawą jest oczywiście zestaw profesjonalnych garnków, które pozwalają nam na szybkie gotowanie bez ryzyka przypalenie. Bardzo dobrym rozwiązaniem są specjalne garnki gastronomiczne od renomowanych producentów. Istotne jest, aby były wykonane ze stali nierdzewnej, która jest odporna na uszkodzenia, łatwa do utrzymania w czystości i nie zmienia smaku potraw. Takie artykułu gastronomiczne dostępne są w różnych pojemnościach. Warto stworzyć zatem odpowiedni zestaw do gastronomii o pojemności od 12 do nawet 100 litrów.

Garnki ze stali nierdzewnej można z powodzeniem wykorzystać do przyrządzania różnych produktów spożywczych. Na rynku znajdziemy zestawy profesjonalnych naczyń przydatne do przygotowania konkretnych dań. Warto wymienić tutaj na przykład specjalne garnki z kranikiem. Będą one idealne do gotowania warzyw albo kompotów. Dzięki nim możemy szybko odlać wodę z naczynia. Z jednej strony jest to rozwiązanie bardzo sprawne, a z drugiej bezpieczne.

Urządzenia gastronomiczne dla profesjonalistów

To, jakie dokładnie urządzenia gastronomiczne znajdą się w danym lokalu, zależeć będzie od jego specyfiki. W kuchni gastronomicznej z całą pewnością muszą się znaleźć profesjonalne urządzenia o właściwych parametrach. Wśród najważniejszych urządzeń do restauracji i nie tylko można wymienić między innymi stoły chłodnicze i szafy chłodnicze. Przeznaczone są do przechowywania żywności w odpowiednio niskiej temperaturze, przez co dłużej zachowuje ona swoją świeżość, smak i estetyczny wygląd.

Bardzo ważne jest też to, aby wyposażenie kuchni gastronomicznej miało pozytywny wpływ na komfort pracy zatrudnionego w danym miejscu personelu. Artykuły gastronomiczne powinny być zatem odporne na zarysowania, uszkodzenia mechaniczne i - co najistotniejsze - łatwe do czyszczenia. Każda kuchnia ma inną specyfikę, dlatego przed dokonaniem zakupów, warto zastanowić się nad tym, co tak naprawdę pomoże nam w codziennej pracy. W piekarniach i nie tylko przydatne mogą się okazać też piece konwekcyjno parowe, gwarantujące idealne wypieki.

Meble idealne do kuchni gastronomicznej

Meble stanowią bardzo ważne wyposażenie lokalu gastronomicznego. Służą do przechowywania sprzętów i naczyń, przyrządza się na nich posiłki, a także trzyma najpotrzebniejsze produkty spożywcze, które zawsze chcemy mieć pod ręką. Jeżeli chcemy wyposażyć kuchnię w restauracji, pizzerii czy barze, to niezbędne będą meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej. Nie tylko odpowiednio się prezentują, ale dodatkowo wyróżnia je bardzo duża odporność na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania. Ponadto ich czyszczenie jest szybkie oraz bardzo łatwe. Przystosowane są do codziennego użytkowania, dlatego będą nam służyć przez naprawdę długie lata.

Wyposażenie kuchni gastronomicznej - podsumowanie

To, jakie wyposażenie gastronomii dokładnie wybierzemy, zależeć będzie oczywiście od specyfiki konkretnego miejsca. Wśród najprzydatniejszych sprzętów należy wymienić stoły chłodnicze, szafy chłodnicze czy meble ze stali nierdzewnej. Nie można oczywiście zapominać niezbędnych naczyniach, jak garnki, patelnie i różne akcesoria. To dzięki nim potrawy mogą być przyrządzanie szybko. Należy pamiętać, że wyposażenie kuchni musi być solidne, aby zagwarantować komfort pracy. Wszystkie niezbędne sprzęty, akcesoria czy urządzenia oferuje sklep gastronomiczny.