Lodziarnie to miejsca, które największą popularnością cieszą się głównie w okresie letnim, kiedy to właściciele wspomnianych lokali mogą liczyć na największe zainteresowanie klientów. Sprzedaż lodów włoskich, sorbetów albo mrożonych deserów jest wtedy na szczególnie wysokim poziomie i maleje wraz z pojawieniem się chłodniejszych dni. Warto zauważyć, że obecnie wiele miejsc tego typu nie skupia się wyłącznie na sprzedaży lodów, ale serwuje także różne napoje kawowe, soki, ciasta, a nawet słone przekąski. Dzięki temu oferta może cieszyć się zainteresowaniem przez cały rok, a co za tym idzie - osoby prowadzące biznes mogą liczyć na większe zyski.

Trzeba mieć jednak na uwadze, że kompleksowe wyposażenie lodziarni - która dodatkowo pełni rolę cukierni i kawiarni - to nie tylko maszyna do lodów, ale także szereg innych urządzeń i akcesoriów. W poniższym artykule przyjrzymy się bliżej temu, co jest niezbędnym elementem wyposażenia każdej lodziarni, jak wysokiej klasy sprzęty wpływają na komfort pracy i jakość serwowanych deserów, a także jaki powinien być wystrój kawiarni, aby przyciągał klientów. Sprawdź koniecznie szczegóły.

Profesjonalne wyposażenie lodziarni - czego nie może zabraknąć w lokalu?

Każdy lokal gastronomiczny wymaga tego, aby wyposażyć go w odpowiednie sprzęty i akcesoria. Dzięki temu możemy łatwo przyrządzać dania, podawać je gościom, a także - co bardzo ważne - skrócić czas oczekiwania na wydanie posiłku. Właściciele oraz pracownicy doceniają to przede wszystkim w sezonie, kiedy to zainteresowanie gości jest szczególnie duże. Nie inaczej jest z lodziarniami, które od czerwca do sierpnia przeżywają prawdziwe oblężenie. Mając na uwadze to, że wiele miejsc tego typu nie ogranicza się wyłącznie do serwowania lodów rzemieślniczych, szczególnie warto zadbać o to, aby lokal był wyposażony we wszystko to, co niezbędne.

Podstawowe wyposażenie lodziarni

Całe wyposażenie lodziarni zależne będzie oczywiście od wielkości lokalu, specyfiki serwowanych deserów i napojów, jak też naszych możliwości finansowych. Jeśli jednak zależy nam na tym, aby biznes działał sprawnie (nie tylko w szczycie sezonu) niezbędnych będzie kilka podstawowych urządzeń. Otwarcie własnej lodziarni powinno się wiązać z inwestycją w następujące sprzęty:

  • specjalne maszyny do produkcji lodów, jeżeli nasza lokal ma serwować przygotowywane na miejscu lody rzemieślnicze w różnych smakach;
  • kuwety do lodów;
  • szafy mroźnicze - idealne do przechowywania produktów spożywczych w odpowiednio niskich temperaturach;
  • witryny chłodnicze, które świetnie sprawdzą się nie tylko do przechowywania, ale także ekspozycji napojów, ciast, deserów czy galaretek.

Jeżeli chcemy rozszerzyć naszą działalność na przykład o sprzedaż lodów na wynos, przydatne mogą być także pojemniki termoizolacyjne, które pozwolą nam na ich wygodny i bezpieczny transport. Warto zadbać też o to, aby sprzęty wykonane były z wysokiej jakości materiałów, na przykład stali nierdzewnej. Dzięki temu będą odporne na korozję, uszkodzenia mechaniczne i (co bardzo ważne) łatwe w pielęgnacji. W lodziarni przydatny może okazać się również profesjonalny ekspres do kawy oraz maszyny do przyrządzania granity i sorbetów. Mogą to być na przykład wydajne kruszarki do lodu.

Niezbędne akcesoria do lodziarni

W lodziarni warto pamiętać nie tylko o meblach i dużych sprzętach, ale także niezbędnych akcesoriach. To właśnie one będą nam bowiem niezbędne do nakładania lodów i serwowania innych deserów. W lodziarni warto zadbać o szeroki wybór szklanek, filiżanek, talerzyków, pucharków, sztućców oraz akcesoriów pozwalających podawać lody na wynos. Część klientów preferować będzie na przykład podanie porcji deseru w papierowym kubeczku, a nie chrupiącym rożku. Obecnie drewniany patyczek nie wystarczy, warto zadbać o łyżeczki, które pozwolą cieszyć się konsumpcją deserów na wynos.

Wystrój lodziarni

Odpowiednia prezentacja lokalu jest tak samo ważna, co jego wyposażenie. To właśnie wystrój jest tym, co jako pierwsze rzuca się w oczy. Warto zatem zadbać, aby z jednej strony był oryginalny, a z drugiej wszystkie elementy tworzyły harmonijną całość. W pierwszej kolejności musimy zadbać o wygodne krzesła, fotele i stoliki. Wspomniane meble są bardzo ważne, biorąc pod uwagę fakt, że obecnie coraz więcej miejsc - co już zostało podkreślone - stanowi połączenie lodziarni z kawiarnią i cukiernią.

Chcąc zadbać o dobrą atmosferę, musimy także pamiętać o kolorystyce oraz ciekawych dodatkach. Kolory ścian mogą nawiązywać do nazwy miejsca, a miękkie poduszki na siedziskach oraz obrazy czy grafiki sprawią, że miejsce będzie znacznie bardziej przytulne. Urządzając lodziarnię, możesz wybrać jeden motyw przewodni, który nawiązywać będzie na przykład do nazwy miejsca.

Kompleksowe wyposażenie lodziarni: podsumowanie

Wyposażenie lodziarni ma kluczowe znaczenie dla sprawnego funkcjonowania lokalu o każdej porze roku. W tym celu warto wyposażyć się nie tylko w najważniejsze sprzęty, jak kuwety na lody, ale także szereg niezbędnych akcesoriów. Kluczowe będą oczywiście urządzenia chłodnicze, pucharki na lody, zastawa do serwowania kawy i wiele innych detali, które pozwolą nam serwować desery i napoje.

Wyposażenie to jednak nie wszystko, bowiem aby stworzyć klimatyczne miejsce, musimy też pamiętać o klimatycznym wystroju. Tutaj główną rolę będą grać meble, dodatki, poduszki, obrazy, a także odpowiednio dobrane kolory. Powinny one nawiązywać do nazwy, historii miejsca lub tego, co będzie jego cechą charakterystyczną.